Glas

Nieuws

Spaanse paprika lijkt niet bron van snuitkever

Onderzoek bij leveranciers van Spaanse paprika aan één van de getroffen paprikabedrijven in het Westland heeft geen resultaat opgeleverd.

Daarmee lijkt het spoor van de Pepper weevil (snuitkever) niet naar Spanje te leiden. Onderzocht wordt nog of het spoor van de snuitkever via de import van plantaardig materiaal uit Midden-Amerika loopt. Dat onderzoek loopt nog, blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker aan de  Tweede Kamer.

Het ministerie houdt vast aan een stevig regime van controles, zo blijkt uit de brief. Het onderzoek verlegt zich ook naar andere waardplanten als aubergine, tomaat en sierteeltgewassen van het geslacht Solanaceae.

Om zeker te stellen dat de snuitkever niet meer aanwezig is zullen de komende tijd in het 1000 meter-gebied rond de getroffen bedrijven verschillende surveys worden uitgevoerd door de NVWA. Zo zullen in de buitenlucht rond de 4 bedrijven feromoonvallen worden opgehangen. Verder zullen bij alle paprikabedrijven in het 1000 meter-gebied voorafgaand aan en direct na de teeltwisseling feromoonvallen opgehangen worden.
Ook bij sorteer- en pakstations van paprika en peper in het 1000 meter-gebied en bij bedrijven in dit gebied die plantaardig materiaal uit Midden-Amerika importeren worden de komende tijd inspecties uitgevoerd. Verder zal bij circa 100 paprikabedrijven in de rest van Nederland rondom de teeltwisseling gecontroleerd worden door middel feromoonvallen. In de rest van Nederland zullen de komende tijd ook inspecties worden uitgevoerd bij een steekproef van sorteer- en pakstations van paprika en peper en bij importeursvan producten uit Midden Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.