Glas

Nieuws

Hoge prijzen voor eerste Spaanse aubergines

De eerste aubergines van het nieuwe Spaanse seizoen worden duur betaald. Al meer dan een week wordt ongeveer een euro per kilo betaald op de veilingen in Almería, meldt de krant Ideal vandaag.

Vertegenwoordigers van telersorganisaties Coag en Asaja in Almería hebben geen verklaring voor de verrassend hoge aubergineprijzen. Een geringer Europees aanbod zou de oorzaak kunnen zijn.

Voor paprikatelers is er minder te juichen. De eerste partijen haalden nog 70 cent per kilo, maar de prijs zakte daarna vlot naar 40 tot 50 cent per kilo. De Nederlandse productie zit de Spaanse in de weg.

Later omschakelen
Vooral uit de hoger gelegen zones Dalias en Berja wordt al vrij veel paprika aangevoerd. Het grootste deel ervan wordt noodgedwongen op de binnenlandse markt afgezet waar nog concurrentie bestaat uit Murcia. Verschillende exporteurs merken op dat afnemers langer vasthouden aan hun Noord-Europese leveranciers. “Ieder jaar beginnen we later in Duitsland”, zegt verkoper Andrés Valverde van Tomasol. “Een paar jaar geleden begon Duitsland in oktober al met grote hoeveelheden tomaten uit Almería, nu is dat pas begin november.”

Komkommers goedkoop
De primeur komkommers uit Almería werden ook goed betaald. De prijs lag begin september zelfs boven die van Nederlandse komkommers, zegt Manuel Arévalo van SAT Nature Choice in Ideal. Maar daarna is de komkommerprijs snel gedaald naar 30 cent per kilo of lager.


Of registreer je om te kunnen reageren.