Glas

Nieuws

Eisen Groen Label Kas aangescherpt

De basiseisen voor Groen Label Kas (GLK) zullen worden uitgebreid met onder andere verlaging van de afgastemperatuur van de ketel en een verplichte module weersverwachting op de klimaatcomputer. Dit staat in het voorstel dat op 29 oktober wordt besproken tijdens de door SMK georganiseerde hoorzitting.

Als keuzemaatregelen worden nieuwe criteria voorgesteld waaronder een PAR-sensor, overname van elementen uit Het Nieuwe Telen om het energiegebruik te verlagen en het toepassen van hybride verlichting als alternatief voor alleen SONT-belichting. Daarnaast worden nieuwe keuzemaatregelen voorgesteld op het gebied van gewasbescherming, water en nutriënten.

Sinds de invoering in 1998 is het certificatieschema voor GLK herhaaldelijk aangepast aan de snelle ontwikkelingen in de glastuinbouw. Vaste onderwerpen in de basiseisen zijn onder andere de lichtdoorlatendheid en kwaliteit van het kasdek, scherming van gevels en kasdek, afgastemperatuur van ketel en WKK en de gietwaterkwaliteit. Daarnaast dient een aantal punten gehaald te worden via keuzemaatregelen. De GLK-eisen zijn de afgelopen twee jaar niet gewijzigd.

Het college van deskundigen Groen Label Kas zal op 25 september de keuze van de voor te leggen nieuwe voorstellen bepalen. Na verwerking van de inbreng op de hoorzitting van 29 oktober wordt het nieuwe certificatieschema vastgesteld en per 1 januari 2013 ingevoerd.  De hoorzitting vindt plaats bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. Aanmelden kan via het antwoordformulier van SMK.

Of registreer je om te kunnen reageren.