Glas

Nieuws 591 bekeken

Werkzoekenden Westland strenger gescreend

Werkzoekenden die in aanmerking willen komen om te werken in de glastuinbouw in het Westland worden voortaan zorgvuldiger gescreend.

Dat zegt Desiree van Yperen, voorzitter van het Werkplein Westland. Het werkproject ‘Westland heeft Werk’ ging ambitieus van start met bijna 1000 kandidaten, maar werd geconfronteerd met een grote uitval van potentiële werknemers. Slechts 26 deelnemers werden tot nu toe op contractbasis geplaatst, blijkt uit de actuele cijfers van Westland heeft Werk, die Groenten & Fruit heeft ingezien. Voor nog eens 93 kandidaten wordt momenteel actief bemiddeld.

Volgens Van Yperen heeft de uitval voor een belangrijk deel te maken met de vorm van screening die voorafgaand door de betrokken gemeenten is gedaan. “Vaak gebeurde dat aan een bureau, in de praktijk blijkt dan toch lastig in te schatten of iemand geschikt is.” Ook zouden kandidaten zich bij de screening beter voordoen, uit angst hun uitkering te verliezen. Daardoor is een mismatch in het aanbod ontstaan.

Van Yperen hoopt dat met een betere screening een poule van geschikte kandidaten ontstaat, waar ondernemers uit kunnen putten. Bovendien wordt ondernemers meer flexibiliteit geboden in de contractering van werknemers. De voorwaarde om iemand zes maanden in dienst te nemen, is losgelaten. “In de praktijk merken we dat werknemers die uren toch wel kunnen maken”, aldus Van Yperen.

Sinds afgelopen week is bovendien gestart met een maatwerktraject, waarbij potentiële kandidaten, met behoud van uitkering, kunnen proeven aan het werk in de kas.

Of registreer je om te kunnen reageren.