Glas

Nieuws 4212 bekeken 2 reacties

Plantenkweker vangt bot bij faillissement tuinder

De rechtbank in Zwolle heeft geoordeeld dat een plantenkweker geen recht heeft op de opbrengst van door hem gekweekte paprikaplanten.

De plantenkweker had 93.000 euro openstaan bij de kweker voor geleverde planten, maar de kweker ging failliet in juni 2009. De plantenkweker maakte bezwaar tegen een oogstregeling waarbij het bedrijf doordraaide en de Rabobank vooral profiteerde van de opbrengst van de verkoop van de paprika’s. De plantenkweker stelde nog altijd eigenaar te zijn van de planten en dus van de paprika’s, maar de rechter heeft deze eis verworpen blijkt uit de recente publicatie van de uitspraak die al in maart plaatsvond.

De rechtbank oordeelde dat de paprikateler ‘door middel van plantenkwekerij paprikaplanten voor zichzelf heeft doen vormen’. In geval van faillissement en onbetaalde factuur aan de plantenkwekerij mag de opbrengst dus in het faillissement worden betrokken.

Banken houden ook steeds meer rekening met de positie van plantenkwekers door vroeg met bedrijven om de tafel te gaan zitten en zo duidelijk te krijgen dat de bedrijven na bestelling van plantmateriaal ook echt door kunnen met het bedrijf, zo stelt de Rabobank.

Laatste reacties

  • Berkvens plantenhandel

    De bank eerst. Dan is er veelal niets meer over. Alle banken hebben dit goed geregeld. -- Leveranciers, wordt wakker. Bij twijfel ; betaling vooraf . --

  • Mrtomaat

    Teler vangt bot bij fouten van plantenkweker

Of registreer je om te kunnen reageren.