Glas

Nieuws

Paprikasnuitkever treft ook buurbedrijf

De schadelijke paprikasnuitkever Anthonomus eugenii (pepper weevil) blijkt ook voor te komen op een tweede paprikabedrijf in het Westland.

Sinds afgelopen maandag zat het bedrijf van 1,5 hectare al ‘op slot’. Nu zeker is dat het om de gevreesde snuitkever gaat, wordt ook dit bedrijf leeggehaald, schoongemaakt en ontsmet.

De nieuwe melding komt van een bedrijf naast het paprikabedrijf van 7,5 hectare waar op 19 juli al melding werd gemaakt van de kever. De NVWA heeft naar aanleiding van dit tweede geval besloten de intensieve monitoring uit te breiden naar een straal van een kilometer rond de getroffen bedrijven. Eerder al bezochten inspecteurs andere paprikatelers en importeurs van plantmateriaal in de nabije omgeving en de nevenvestiging van het eerst getroffen bedrijf. Daar werd de kever niet aangetroffen. Vooralsnog lijkt het dus nog steeds om een geïsoleerde besmetting te gaan.

De bron van de besmetting is nog niet gevonden. Voor zover bekend is de paprikasnuitkever nog niet eerder in gewassen aangetroffen in Europa. Wel staat hij op de alertlijst van EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) en is hij wel eens onderschept in geïmporteerde paprika’s. De EU heeft Anthonomus eugenii inmiddels ‘Q-waardig’ verklaard.

Geen gevolgen voor handel
Volgens Frugi Venta heeft de vondst niet tot importbeperkende maatregelen van andere landen geleid dankzij de snelle en adequate aanpak. "Het uitgebreide onderzoek van NVWA toont aan dat er geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat er partijen met aangetaste paprika’s op de markt zijn gekomen" , meldt het handelsplatform op haar website.

Of registreer je om te kunnen reageren.