Glas

Nieuws

Paprika in Almería vroeger geplant

Veel paprikatelers in de Spaanse provincie Almería hebben dit jaar een stuk vroeger geplant dan vorig jaar om het teeltseizoen beter te benutten, meldt telersorganisatie Asaja.

In de zone met traditioneel veel vroege paprika (Adra, Berja en het hogergelegen Dalias) is even vroeg geplant als vorig jaar. Maar in de overige zones van Poniente was half juli al 50 procent van de paprika geplant tegen 10 procent vorig jaar. Ook de latere telers in Dalias overwegen vroeger te planten.

De telers willen hiermee het teeltseizoen (tot april) verlengen en zien daarbij af van nog een tweede teelt van meloen of watermeloen, aldus de voorzitter van Asaja in het dagblad Ideal. Bovendien zouden dit jaar meer telers kiezen voor het teeltsysteem kiezen waarbij paprikaplanten per stengel aan de gewasdraad worden gebonden, zoals in geavanceerde teelten gebruikelijk is. Dit kost meer arbeid maar levert betere vruchtkwaliteit en een uniformer product op.

Minder komkommer
Het areaal paprika in Almería zal ongeveer gelijk blijven, zeggen telersorganisaties Asaja en Coag. Maar zij verwachten wel een kleinere aanvoer van komkommers, hoewel erbij wordt vermeld dat het nog erg vroeg is om dat te bevestigen. Bij tomaat wordt een kleine toename in areaal verwacht met een verlating in het gebied Nijar/Levante en vervroeging in Poniente.

Of registreer je om te kunnen reageren.