Glas

Nieuws

Lans wil dieper naar aardwarmte boren

Tomatenbedrijf Lans is één van de zeven betrokken bedrijven in een gepland aardwarmteproject in Maasland ter waarde van 30 miljoen euro.

Zij richtten samen energiebedrijf GeoPower Oudcamp op. De telers willen dieper boren dan gebruikelijk. Tot nu toe is er in Nederland niet dieper geboord dan 2.800 meter. Op een diepte van 4 kilometer verwachten de deelnemende tuinbouwbedrijven water met een temperatuur van 140 tot 145 graden Celsius. Dat kan een besparing van 20 miljoen kubieke meter gas opleveren en een CO2-reductie van 36 kiloton.

Patrick Dekker, bij tomatenkwekerij Lans belast met energiemanagement: "Het rendement van dit soort projecten is hoger naarmate je dieper gaat dan de standaard 2 kilometer. Daardoor verwachten we een vermogen van 30 megawatt. Daar staat overigens ook een fors hogere investering tegenover: ruim 1 miljoen euro per megawatt.” De energieopbrengst is genoeg om zeven tuinbouwbedrijven met een gezamenlijke oppervlakte van honderd hectare te verwarmen. Leo van der Lans van Lans tomaten verwacht dat nog vijf of zes bedrijven uit de omgeving zullen aansluiten.

Achter de schermen van het indrukwekkende project is al veel gebeurd, zegt Dekker. "De gehele organisatie van het project, de afzet en de warmteverdeling zijn allemaal al rond. Ook regeltechnisch is het geen enkel probleem. We staan nu voor de opdracht om financiers te vinden. Dat is in een tijd als deze uiteraard een ambitieuze opgave: banken staan niet meer te springen."

Volgens Lans is het afwachten hoe banken reageren. Hoewel er nog geen ervaring is met diepe boring, is al wel zeker dat geen olie en gas als bijvangst wordt opgepompt. Ook zijn banken gaan inzien dat aardwarmtebedrijven beter waarde houden. “Dat hebben ze gezien bij een recente verkoop van een aardwarmtebedrijf. Dat was zo weg.”

Of registreer je om te kunnen reageren.