Glas

Nieuws

Eneco’s claim op tuinder afgewezen

Eneco heeft geen recht op schadevergoeding van een Limburgse komkommerteler na ontbinding van het gasleveringscontract in 2010. Dat blijkt uit publicatie van de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De uitspraak zelf was in juni.

Eneco claimde 177.000 euro schadevergoeding voor het waardeverlies van het gas dat was ingekocht voor de betroffen teler. Partijen waren voor het kalenderjaar 2010 de levering van 977.500 m³ AgroBudgetGas overeen gekomen tegen een prijs van € 0,27291 per m³. Die moest na de ontbinding door Eneco op de dagmarkt worden afgezet in 2010.

De rechtbank wees de claim af, omdat Eneco volgens de rechter onzorgvuldig heeft gehandeld. De energiemaatschappij heeft op een ondeugdelijke juridische wijze een bankgarantie proberen te verkrijgen van de teler, terwijl de teler geen betalingsachterstand had. De teler is daarmee niet verantwoordelijk voor het besluit van de ontbinding door Eneco.

Eind 2009 stuurde Eneco een serie brieven aan de betrokken teler waarin het voor dochter AgroEnergy betalingszekerheid van tuinders probeerde te verkrijgen. De teler zou tot een risicogroep behoren voor faillissement, maar daar kwam het op terug in latere brieven.

AgroEnery zou door het grote aantal betalingsachterstanden en faillissementen in de tuinbouw zware financiële klappen oplopen, schreef Eneco in één van de brieven die bij de uitspraak zijn gevoegd. Volgens de rechter mag Eneco betalingszekerheden stellen in tijden van een crisis, maar heeft de maatschappij de teler onder druk gezet en ten onrechte gesteld dat met de Rabobank over de zekerheidsstelling was gesproken en niet gecontroleerd of de teler een betalingsachterstand had.

Of registreer je om te kunnen reageren.