Glas

Nieuws

'Einde oefening export trostomaat VS'

Tomatenkweker Leo van der Lans verwacht dat de verscherpte invoerbepaling van de VS de trostomatenexport volledig lam zal leggen.

Dat zegt hij in een reactie op de aangekondigde verscherping van de importbepalingen voor tomaat, die de VS in september zal gaan invoeren. Naast de teelt in een gesloten kas, moeten exporteurs ook de tomaten ontdoen van groene delen. Volgens de VS omdat de kans op het overdragen van de Tuta Absoluta reeël is.

Voor Van der Lans betekent dit vermoedelijk het einde van zijn export naar de Verenigde Staten. “Dit is teleurstellend, we leveren al negen jaar bijna onafgebroken aan trouwe klanten.” Als de bepaling definitief wordt, en die kans is groot, moet Van der Lans vijf procent van zijn tomatenproductie elders afzetten.

“De VS is een hele goede markt voor ons, dit is een heel onzalige beslissing.” Hij geeft aan dat uit controles in de kas tot nu toe geen spoor van de Tuta Absoluta is aangetroffen. Volgens Van der Lans gaat het dan ook vooral om een politieke beslissing.

Het alternatief om losse tomaten te exporteren is geen optie, denkt hij. “Dat is niet lucratief. De lokale concurrentie is groot.”

Of registreer je om te kunnen reageren.