Glas

Nieuws

74 miljoen euro in Rabo-stroppenpot tuinbouw

De Rabobank heeft 74 miljoen euro gereserveerd vanwege de zwakke positie van de glastuinbouw. De bank verwacht dus dat 1 procent van de leningen die uitstaan in de glastuinbouw (7 miljard euro) door betalingsproblemen kan vervallen.

Vorig jaar nam de bank een voorziening van 55 miljoen euro door de Ehec-crisis. Het is niet duidelijk of die voorziening ook daadwerkelijk is opgenomen of is vrijgevallen. De bank nam al in 2009 een voorziening van 200 miljoen euro op de glastuinbouwportefeuille, waardoor de schade van de tuinbouwcrisis over meerdere jaren uitgesmeerd is bij de bank.

Eerder liet de Rabobank al weten dit jaar een lichte stijging van het aantal stoppers te verwachten. Desondanks verwacht de bank dat de markt voor onroerend goed nu stabiel blijft na een aantal jaar van stevige dalingen. Rabobanktopman Piet Moerland zei in een toelichting dat veel familiebedrijven een veel langere crisisperiode niet zullen overleven. Dat is in lijn met eerdere uitlatingen van de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.