Doorgaan naar artikel

‘Illegaliteit in Westland nog boven gemiddelde’

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tevreden over de slag die het WIT aan frauderende tuinders en uitzendbureaus heeft toegebracht. Bij controle op geselecteerde risicobedrijven is in vijf jaar tijd illegale arbeid teruggedrongen van 36 naar 14 procent.

“Toch is blijvende aandacht noodzakelijk”, aldus de bewindsman. “Qua illegale arbeid zit de Zuid-Hollandse glastuinbouw nog iets boven het landelijk gemiddelde. Die 14 procent is nog te hoog. De aanpak van malafide uitzendbureaus is een van onze speerpunten.”

Het WIT heeft streng gecontroleerd op de verhuur van kassen. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die kassen huren, regelmatig regels ontduiken. De inspecteurs treffen daar relatief vaak onderbetaling en inzet van illegale arbeiders aan. Het WIT heeft verhuurders gewaarschuwd om alerter te zijn op illegale praktijken.

Ook gemeenten en brancheorganisaties hebben de afgelopen jaren in de betrokken regio’s meer werk gemaakt van de aanpak van fraude in de glastuinbouw. Gemeenten zijn arbeidsmigranten beter gaan registreren en hebben er bij bedrijven op aangedrongen de huisvesting te verbeteren.

Het WIT controleert al zo’n tien jaar intensief in de glastuinbouw. Door het opleggen van flinke boetes laat het WIT ondernemers zien dat het schenden van de regels niet loont. Met de aanpak van de fraude verbetert bovendien de positie van bonafide ondernemers. Die hebben veel last van oneerlijke concurrentie door frauderende bedrijven.

Bron: SZW

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin