Doorgaan naar artikel

Stroomprijzen blijven langzaam dalen

De dalende trend die de olieprijzen sinds begin mei hebben ingezet heeft de afgelopen twee weken aangehouden. Weliswaar is de daling minder steil dan in de eerste twee weken van mei, maar in de periode 16 – 30 mei bedraagt de daling nog altijd zo’n 5%.

De prijsdaling is voor het grootste deel in twee stappen gebeurd: de prijs van een vat Brent-olie daalde op 17 mei van 111 naar zo’n 107 USD, en heeft vervolgens een kleine twee weken rond dat prijspeil geschommeld. Vervolgens zien we op 29 mei een verdere daling naar 104 USD. Overigens is de daling in euro’s “slechts” 3%. De verklaring hiervoor ligt in de dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar.
Twee weken geleden bespraken we de voornaamste oorzaak van deze daling al en besloten met de woorden: “Het zal in Euroland dus nog wel even spannend blijven.” Dat is inmiddels wel duidelijk geworden, het sentiment in de Eurozone is onveranderd negatief. Analisten maken zich steeds meer zorgen over een mogelijke Griekse exit uit de eurozone (inmiddels Grexit gedoopt), en ook de situatie in Spanje wordt steeds zorgelijker. We zien dat terug in de stijgende renteniveaus op Spaanse obligaties. De gesprekken met Iran lijken inmiddels in een impasse beland, waardoor de prijsdrukkende invloed daarvan op dit moment minder aanwezig zal zijn.

Aanvoer- en productieproblemen gas
De gasprijzen voor cal-13 en cal-14 zijn nagenoeg onveranderd ten opzichte van twee weken geleden. Ze hebben echter zeker niet alleen zijwaarts bewogen, met name na het pinksterweekend hebben we een behoorlijke prijssprong gezien.
Tot vlak voor het pinksterweekend waren de gasprijzen met de olieprijzen mee gedaald, zowel voor 2013 als voor 2014 stonden de gasprijzen op dat moment ongeveer een halve cent lager dan een week eerder. Direct na het weekend werd deze daling bijna geheel ‘goedgemaakt’. Volgens analisten werd dit vooral veroorzaakt door technical buying, oftewel handelaren die van het gunstige prijsmoment profiteerden. Daarnaast steeg de olieprijs in dat window ook licht, een golf waar de gasprijzen op meegesurft zullen hebben.
De kortetermijnprijzen lieten een vergelijkbaar beeld zien. Ze daalden zelfs tot vlak onder de 23 €ct/m3, een prijspeil dat we in maart voor het laatst gezien hebben. Technische kopers en opvallend veel storingen zorgden ervoor dat de day-ahead prijs direct na het pinksterweekend bijna een cent steeg. Zowel in Noorwegen als in de UK zijn er aanvoer- en productieproblemen. Uitschieter hierbij is het Britse South Morecambe field, dat in de maand mei al 11 keer in storing is gegaan.

Route sinds begin maart vervolgd
Zoals één blik op de grafiek laat zien, vervolgden de elektriciteitsprijzen voor de lange termijn de route waarop ze sinds begin maart al zitten: langzaam zuidwaarts. Voornaamste drivers hierbij waren de dalende prijzen van de fuels: zowel olie, gas als kolen zitten in een dalende trend.
De kolenprijs wordt met name bepaald door vraag vanuit China, en is dus gevoelig voor Chinese groeicijfers. Aangezien er op dat front de laatste tijd weinig florissant nieuws naar buiten komt, staat de kolenprijs onder druk. Aangezien kolencentrales over het algemeen baseload draaien, worden vooral de basprijzen daardoor beïnvloed. Gasprijzen werken juist vooral door in de peakprijzen voor elektriciteit, die daarnaast de afgelopen twee weken werd beïnvloed door de vele zonuren. Dit zorgt vooral in Duitsland voor lage peakprijzen. Door de beperkte grenscapaciteit worden deze gunstige prijzen niet volledig naar Nederland geëxporteerd, maar we profiteren er wel van mee.
Ook op de elektriciteitsmarkt zien we dat het onderhoudsseizoen begonnen is. Er zijn vrij veel plants offline voor (gepland) onderhoud, wat voor enige prijsopdrijvende invloed zorgt. Voorlopig echter winnen de lage vraag en dalende fuels het van die invloeden, en zien we dus dalende prijzen.

Bron: Powerhouse

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin