Glas

Nieuws laatste update:30 mei 2012

Aanbrengen schermdoek makkelijker en veiliger

Paprikateler Gerrit Bergwerff is de eerste groenteteler die het Slip-in-systeem installeert in een bestaande kas. In nieuwbouwprojecten heeft Peter Dekker Installaties (PDI) vorig jaar al 70 hectare scherm er zo ingetrokken en voor dit jaar staat weer 70 hectare op de planning, zo vertelt productontwikkelaar René de Koning van PDI.

Voor bestaande kassen heeft PDI een eenvoudig bevestigingssysteem ontwikkeld. Op de bovenste legger van het traliespant zetten de hulptroepen een kunststof clip op de bestaande spantklem waar de ‘slang’ ingeklikt wordt. De andere slang wordt met buigzame plastic plaatjes aan het meeneemprofiel geklikt. Tegelijkertijd worden de metalen beugels voor de opwaaidraden vervangen door nieuwe van plastic.

De voordelen bij nieuwbouw zijn ook groot. Doordat het doek er pas in de laatste fase van de bouw in hoeft te komen, blijft het gewoon schoon. “Bij traditionele systemen mis je door het bouwstof al een procent licht voor de kas wordt opgeleverd”, aldus De Koning. Bovendien is het schermpakket een stuk smaller. Doordat het doek overal even ver in het profiel zit, ontstaan veel minder plooien dan bij met de hand geplaatste clips.

De grootste winst zit echter in de arbeidsbesparing en het veiliger werken. “Met een keer wisselen heb je de meerkosten van de installatie eruit”, zegt De Koning. “En dan reken ik nog niet de lichtwinst door het kleinere pakket mee.“ In de oude situatie moet je in een kas van twaalf hectare met 250 paden van 150 meter diepte met een buisrailkar 150 kilometer rijden om een strook schermdoek aan een achtergevel te vervangen, rekent hij voor.

Het eenvoudige intreksysteem heeft bij Bergwerff de doorslag gegeven om de kwaliteit van de paprika’s te gaan beschermen met een klimaatdoek. Hij kan het na vijf zomermaanden verwisselen voor een energiedoek in de rest van het jaar. “Ik heb alle krijtvarianten al eens geprobeerd, ook de diffuse coatings. Maar het kost altijd licht op de momenten dat je het niet wilt. Met een scherm ben je heel flexibel. Dat trek je alleen dicht als het nodig is. Zo pak je in de zomer ook het ochtendlicht. Bovendien krijg ik met dit sys¬teem een stuk kleiner schermpakket in open toestand.”

Bekijk ook deze film over hoe het PDI-systeem werd geïnstalleerd bij Bergwerff.

Bron: Groenten & FruitRedactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.