Glas

Nieuws

Vooral zijwaartse prijsbewegingen

De olieprijs heeft de afgelopen veertien dagen zijn zijwaartse beweging voortgezet. Er hebben wel fluctuaties plaatsgevonden; de afwachtende onzekerheid die handelaren al enige tijd in zijn greep heeft heerst nog steeds. Dit zorgt voor prijzen en koersen die nerveus op ieder nieuwtje reageren zonder echt richting te kiezen.

Het macro-economisch sentiment lijkt wel, gezien ook de lichte daling op de beurzen de afgelopen weken (AEX staat zo’n 3% lager dan twee weken geleden), nog wat negatiever te zijn geworden. Ook uit de Verenigde Staten kwamen wat negatieve macro-cijfers, terwijl nieuws van die kant van de Atlantische Oceaan de afgelopen maanden juist voor compensatie zorgde voor het veelal slechte nieuws uit Europa. Verder zijn de zorgen over vooral Spanje toegenomen, ook na het aankondigen van de recordbezuinigingen die ze daar door willen gaan voeren. Het lijkt er zelfs op dat de Eurozone als geheel in een recessie terecht zal komen, deze weken gepubliceerde cijfers duiden op een krimp in Q1 2012, nadat in Q4 2011 de Euro-economie ook al niet gegroeid was. Twee kwartalen achtereen krimp betekent volgens de definitie een recessie.
De olieprijs daalt nog altijd niet door al dit slechte nieuws vanwege aanhoudende ongerustheid over de aanbodkant van de markt. Er is nu daadwerkelijk afname van de toevoer uit Iran. Saoedi-Arabië heeft weliswaar zijn belofte om iedere productieverstoring te compenseren herhaald, maar dat is blijkbaar onvoldoende voor een prijsdaling. Men maakt zich nog teveel zorgen over de toestand in Iran en Syrië om dat te realiseren.

Gas
De gasprijzen voor cal-13 en cal-14 hebben net als de olieprijzen een voornamelijk zijwaartse beweging gemaakt. Ze staan inmiddels iets lager dan de ongeveer € 0,273 /m3 die toen genoteerd werd en bevinden zich nu vlak onder de € 0,27/m3. Bovendien zijn we nu weer in de meer gebruikelijke toestand van contango: prijzen verder in de toekomst liggen hoger dan die voor de meer nabije toekomst.
De spot- en kortetermijnprijzen gingen vorige week vooral omlaag door het warme weer en ruim gevulde voorraden. De vraag viel behoorlijk tegen, terwijl de aanvoer hoger dan verwacht was. Of eigenlijk: de daling van de toevoer was kleiner dan verwacht, met name vanuit Noorwegen. Aangezien op 1 april de capaciteit van de Ormen-Langeled leiding, de onderzeese pijplijn tussen Noorwegen en de UK, teruggeschroefd is werd een nog forsere daling van Noorse toevoer verwacht.
Op de langere termijn (Q4 2012, cal-13 en cal-14) is de is de vraag erg laag, maar dalen de prijzen voorlopig nog niet verder. Zorgen over voldoende LNG-aanvoer en de olieprijs hebben een prijsopdrijvende invloed en zorgen ervoor dat de negatieve fundamentals de termijnprijzen voor gas nog niet in hun greep hebben. De zorgen over de aanvoer van LNG werden nog wat versterkt doordat de spread tussen de Europese en Aziatische spot-LNG prijzen nog iets groter werd.

Elektriciteit
De elektriciteitsprijzen volgden de onderliggende trend van de grondstoffen: een schommelende markt die resulteert in een kleine daling. De spotprijzen fluctueerden zelfs behoorlijk, maar houden door het goede weer hun lage niveaus vast. Er is veel zon, wat vooral in Duitsland zorgt voor een hoge productie van elektriciteit. Dit beïnvloedt uiteraard vooral de peakprijzen, aangezien zonne-energie overdag productie oplevert. Vooral vorige week zagen we erg lage spotprijzen door dit relatief warme weer. Sinsdien is het weer wat kouder geworden, en is de spot dus weer wat opgekrabbeld.

Termijnprijzen stroom
Ook de termijnprijzen daalden dus licht, en volgden daarmee vooral de beweging van gas en CO2. De EU heeft deze week cijfers over de recente uitstoot van CO2 gepubliceerd. Aangezien deze een flinke daling lieten zien, daalde de prijs voor emissierechten direct fors. Inmiddels staan we rond het niveau van € 6,50 per ton CO2, een historisch lage waarde. De komende tijd zal duidelijk worden hoe de EU de kwestie rond de emissierechten aan wil pakken.  De eerstvolgende vergadering over dit thema is op 11 april en de verwachting is dat de koers van de CO2-certificaten tot dat moment geen duidelijke richting zal kiezen.


Bron: Powerhouse

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.