Glas

Nieuws 8 reacties

Praat mee: werklozen naar glastuinbouw?

Op 19 maart start Rotterdam met een proef waarbij werkloze Rotterdammers kennis maken met werk in de glastuinbouw in het Westland.

Wethouder Marco Florijn hoopt zo in de nabije toekomst duizenden Rotterdammers in het Westland aan een baan te helpen. Zijn plan is ambitieus, maar haalbaar, denkt hij zelf. In de afgelopen jaren zijn er al enkele honderden werkzoekers uit de Rotterdamse regio in het Westland geplaatst.

Zijn plan getuigt van daadkracht, denkt LTO. Er zit ook enige logica in het aan het werk willen helpen van de tienduizenden werklozen die Rotteram telt. Tenslotte kan het niet zo zijn dat mensen die in staat zijn om te werken, op de bank blijven zitten.

De vraag is alleen of de tuinbouwsector geholpen is met dit aanbod. Critici denken dat het aanbod niet zal matchen met de vraag naar de beter opgeleide vakkrachten.

De stelling van deze week luidt:

De hernieuwde inzet van de overheid om werklozen op tuinbouwbedrijven aan het werk te krijgen is onbegrijpelijk.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening! Praat mee en stem op onze homepage.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  pff waar zal ik eens beginnen.... Als je nu al dertig jaar met dezelfde oplossing komt en die werkt al dertig jaar niet, waarom verwacht je dan dat het nu wel gaat werken?

 • no-profile-image

  Van Os

  Klinkt leuk, maar is echt een kansloos project. Hoeveel werklozen hebben er de afgelopen 3 jaar (Den Haag/Rotterdam/enz.) uit eigen initiatief bij mij gesolliciteerd? Precies: 0! Hun mentaliteit matched met geen enkele werkgever, laat staan in de tuinbouw waar de marges al sterk onder druk staan. Ongetwijfeld een enkele uitzondering daargelaten. Steeds staat er weer een nieuwe ambtenaar op die alle werklozen in de tuinbouw willen laten werken: geldverslindend & kansloos.

 • no-profile-image

  Peter Kwekerij Dukker

  Er is in iedergeval een begin,of het nu of later geld kost,geldkosten doet het ook als ze Thuis zitten.
  Bij weigeren of na een aantal keer niet meer komen opdraven,keihard korten of helemaal geen ''Poen'' meer.
  Zo werkt het ook in Oost-Europa ook!!!!

 • no-profile-image

  HVRada

  Het standpunt: "dat hebben we al geprobeerd" is dodelijk voor kreativiteit!
  Ik las een mooie uitspraak op een kantoor van een toeleveringsbedrijf: "Loosers zeggen het is moeilijk, winnaars zeggen het is mogelijk. Niemand zegt dat het gemakkelijk is, maar misschien wordt van ons meer kreativiteit en inzet verwacht.

 • no-profile-image

  Jaap Lankhorst, PZzh,personeelszaken en arbo

  Begin 90-er jaren heb ik een aardige boterham verdiend als medewerker aan een vergelijkbaar project. Nadat de reguliere bemiddeling niet van de grond kwam werden langdurig werklozen met personenbusjes bij de tuinders gebracht. Een mensontereerende werkwijze en het hielp allemaal niets. Ze begonnen om 7 of 8 uur (als ze kwamen opdagen!) en waren vaak met de koffie verdwenen ( naar de wc en de deur uit). Degenen die het langer volhielden hadden ondanks begeleiding van mij en collega's nog zwaar, want als je 8 uur werkt moet je ook dat laatste uur gewoon presteren. Voor de meesten was 5 dagen van 8 uur veel te lang. De problemen die werkgevers en werknemers hiermee hadden deden het toenmalige RBA niet veel. Het ging om het aantal plaatsingen en dat er van de 100 maar 2 overbleven na een week had nauwelijks belangstelling. De (W)LTO toonde haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door het project uit te voeren en kon er verder ook niets mee. Er is niets veranderd, er is niets geleerd. Het heeft wel scheppen geld gekost en zo gaat het weer. Niets doen is geen optie, maar half werk levert niets op. Het gaat om grote aantallen, maar je zult ze bijna 1op 1 moeten begeleiden.

 • no-profile-image

  westlander

  Ik vind het wel opvallen dat een PvdA wethouder dit initiatief neemt. Volgens mij de partij die aan de basis heeft gestaan van de huidige situatie waarin niet werken ook prima is.(inmiddels speelt de SP deze rol) En ga dat nu maar eens omvormen Marco Florijn!! Ik wens je echt heel veel succes, en hou je poot stijf binnen de PvdA en in Rotterdam. Vooral de ,,oude mannenclub,, FNV heeft de neiging om overal tegen te zijn: gewoon doordouwen. Maar kom wel met mensen die werken echt leuk vinden!!! Die zijn er genoeg. (alleen hier op het bedrijf al een stuk of 30)

 • no-profile-image

  de Schepper

  Het is te proberen, maar niet zoals het nu gebracht wordt. De berichtgeving in de media schetst dat deze werkloze de oost europese medewerkers komen vervangen. Een leek buiten de tuinbouw denkt dat dat zo kan. Ook minister Kamp gelooft dat getuigen zijn optreden op televisie. Hier moet meer over naar buiten getreden worden als topsector. De Oosteuropeanen zijn heel hard nodig. Naast het handje vol dat straks over blijft van dit project.

 • no-profile-image

  @Piet_Heyn

  5 maanden later hoe veel werken er nu nog in de kassen wie kan mijn dat vertellen,
  Van de Rotterdamse werkeloze die begonnen zijn?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.