Glas

Nieuws 1 reactie

Mogelijk ingreep op oliemarkt

Op de energiemarkten wordt gespeculeerd over een mogelijke ingreep door het International Energie Agentschap (IEA) op de oliemarkt.

Het huidige extreem hoge prijsniveau is de aanleiding en dit staat het economisch herstel in de weg. Een vat Noordzeeolie kostte donderdag 125 euro per vat.

De IEA wil ingrijpen door strategische olievoorraden aan te boren om de olieprijs te drukken. Alle Westerse landen houden er voorraden op na voor wanneer levering in gevaar komt.

De speculaties maken handelaren zenuwachtig en zal een prijsdrukkend effect hebben, meldt energie-adviesbureau Nife. Een lagere olieprijs zou ook een daling van de gasmarkt mogelijk maken. Een kuub gas op de dagmarkt kost momenteel tussen de 23 en 24 cent per kuub.

Het IEA werd in 1974 het leven geroepen na de olieboycot van de Arabische landen, die in Nederland leidde tot de autoloze zondag. In de organisatie zijn olie-importerende landen vertegenwoordigd. Het IEA wordt daarom gezien als tegenhanger van de Opec. Bij de oprichting van IEA werd besloten tot de verplichting om olievoorraden aan te houden. De olievoorraden zijn bedoeld voor calamiteiten en sindsdien slechts twee keer ingezet. Toen in 2008 de olieprijzen extreem hoog waren, zijn de strategische voorraden niet ingezet, maar het IEA dreigde daar toen ook mee.

Bron: Boerderij Vandaag -  Auteur: Esther de Snoo

Eén reactie

  • no-profile-image

    F.T.P.

    Het probleem is zeer eenvoudig op te lossen met 2 simpele maatregelen,1) Handel in ruwe olie alleen door producent en eind gebruiker,2) verhoog de margin verplichting voor handelaren / speculanten in olie,en de prijs zak zo naar $ 70 of minder.
    Olie is er namelijk zat,maar de Goldman Sachs, en de JP morgan 's van deze wereld ,speculeren op deze leverings contracten zonder ook maar de intentie om maar 1 vat daadwerkelijk af te nemen, Hoewel het gerucht gaat dat GS,miljoenen vaten olie heeft dobberen in afgehuurde olie tankers,betaald met gratis dollars,geleend van de FED

Of registreer je om te kunnen reageren.