Glas

Nieuws

Nieuwe aanpak ‘oud glas’

De provincie Noord-Holland gaat glas saneren op een nieuwe manier. In Greenport Aalsmeer vindt daarvoor een proef plaats waarbij de provincie 940.000 als lening verstrekt aan de gemeente Uithoorn.

 

Volgens deze saneringsmethode worden bedrijven gezamenlijk en onder regie van de overheid aangepakt. Verder worden de saneringskosten vooraf gefinancierd en worden compensatiewoningen op een centrale bouwlocatie elders gebouwd. Het is een grootschaliger en innovatievere methode om het instrument Ruimte voor Ruimte in te zetten.

Als de proef slaagt, kan het in breder verband worden ingezet. De proef is onderdeel van een onderzoekstraject Modernisering glasareaal waarin provincies en landbouweconomische instituut LEI zoeken naar de beste wijze om oud glas op te ruimen en telers naar concentratiegebieden te verplaatsen.

De provincie verstrekt de lening aan de gemeente Uithoorn als startkapitaal voor de financiering van de sloop van 5,6 hectare oude kassen, gebouwen en verhardingen en de verplaatsing van twee tuindersbedrijven naar concentratiegebieden in de Uithoornse Polder. Deze investering wordt terugverdiend door de verkoop van bouwkavels voor circa 25 woningen. Uithoorn moet uiterlijk eind 2016 het geleende bedrag aan de provincie terugbetalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.