Glas

Nieuws

Zuid-Europa: intensiveer controle tomatenimport Marokko

Spanje, Italië en Frankrijk hebben gezamenlijk besloten opnieuw naar de Europese Commissie te stappen met het verzoek om scherper toezicht te houden op de Marokkaanse tomatenexport naar Europa.

Dat meldt de Spaanse exportkoepel, Fepex. De landen zaten deze week bij elkaar om over de situatie te praten, nu blijkt dat Marokko opnieuw het exportquotum heeft overschreden. Marokko exporteerde weliswaar minder dan in oktober 2011, maar nog altijd ruim boven de 13.350 ton die op Europees niveau is afgesproken.

Ook doken de prijzen voor Marokkaanse tomaat begin november onder de afgesproken minimumprijs van 46,10 euro per 100 kilo. Met name dat laatste is de Zuid-Europeanen een doorn in het oog, omdat het volgens de exportparners veel druk zet op de prijsvorming van Europese tomaten.

Tot nu toe hebben de landen weinig resultaat behaald in Brussel. Het exportquotum van Marokko werd dit jaar nog met bijna 50.000 ton verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.