Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

WUR ontwikkelt ‘energie-app’ tomaat

Onderzoeker Gert-Jan Swinkels van Wageningen UR Glastuinbouw heeft een app ontwikkeld waarmee de actuele energiebalans in de kas van een gemiddeld tomatenbedrijf in het Westland in kaart wordt gebracht.

Het is de eerste app die Wageningen UR Glastuinbouw heeft ontwikkeld. De app kwam tot stand in samenwerking met Alterra en is op dit moment alleen beschikbaar voor Android-smartphones.

De app ‘KASPRO Live’ geeft elk kwartier actuele informatie over de energiestromen in een gemiddelde tomatenkas in het Westland. Ook wordt een schatting gemaakt van de stookkosten zodat een stookstrategie voor de komende dagen kan worden bepaald. KASPRO Live is gebaseerd op actuele simulaties van het kasklimaat met behulp van het simulatiemodel KASPRO. Deze simulaties worden meerdere keren per uur uitgevoerd.

Volgens onderzoeker Gert-Jan Swinkels is de app een handige tool om meer inzicht te krijgen in de energiebalans. “Op dit moment zitten er gegevens in over de energiebalans, de stookstrategie en temperatuur en straling. We maken gebruik van technologie die we een paar jaar geleden hebben ontwikkeld voor het project ‘Kijk in de kas’. In dat project volgden we via LetsGrow.com live het klimaat en de instellingen bij vijf tuinbouwbedrijven in Nederland en we maakten zes grafieken. We hebben plannen om de app verder uitbreiden als blijkt dat daarvoor belangstelling is.”

De app is gratis te downloaden uit de Google Play Store door iedereen met een Android smartphone (zoals o.a. HTC, Samsung). De app is (nog) niet beschikbaar voor de iPhone.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.