Doorgaan naar artikel

‘Stroom door substraat veelbelovend’

De Belgische bio-ingenieur Stijn Olyslaegers heeft een oude techniek getest op tomatenteelt in de kas. Hij heeft het groeisubstraat onder spanning gezet en zag veelbelovende resultaten.

In de proefopzet vond Olyslaegers groeiresultaten bij spanningen van amper één volt. Het aanleggen van een elektrisch veld over het groeisubstraat was in dit onderzoek voldoende om bij bepaalde planten tot 60 procent meer biomassa te produceren in vergelijking met normale, “spanningsvrije” omstandigheden.

Eveneens bleek elektrocultuur in staat de hoeveelheid toegediende, prijzige meststoffen met de helft te doen dalen zonder daarbij aan gewasopbrengst in te boeten. Iets wat niet mogelijk bleek zonder spanningsoplegging. “Een teler kan dus zelf uitmaken of hij deze techniek beter aanwendt als kostenbespaarder of als opbrengstverhoger”, verduidelijkt Olyslaegers. Met zijn studie maakt hij kans op de Belgische Agoriaprijs, meldt Vilt.be. Tegenover de voordelen staan de nadelen van de techniek: de kosten voor stroom. Een bedrijfseconomische berekening is nog niet gemaakt.

De studie van Olyslaegers maakt duidelijk dat een oude techniek als elektrocultuur zijn verdiensten kan hebben voor de glastuinbouw. Elektrocultuur deed samen met de elektrische batterij zijn intrede in het begin van de negentiende eeuw. Tal van wetenschappers over heel Europa voerden testen uit om plantengroei elektrisch te stimuleren.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin