Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Productiedaling Spaanse vruchtgroente door herfstweer

Door het donkere weer in de afgelopen weken kende de productie van Spaanse tomaten en komkommer een stevige terugval.

De eerste oogst van tomaat is door het donkere weer duidelijk afgeremd. In week 44 werd 8 procent minder aangevoerd dan vorig jaar, in week 45 bijna 20 procent minder. In kassen waar sprake is van lekkages, treedt de nodige kwaliteitsverlies op, bijvoorbeeld door gescheurde vruchten. Ook is er op sommige locaties sprake van schimmelproblemen op, maar volgens lokale adviseurs is dat geen reden tot zorg. Trostomaat heeft sinds begin november rond de 60 cent per kilo opgebracht, maar de prijs is in de laatste week weer een dubbeltje gezakt.

Komkommer
Ook de opbrengst van komkommer is door de donkere dagen drastisch verminderd. In week 42 werd nog 5 procent meer geoogst dan vorig jaar, maar in week 45 was de opbrengst 20 procent lager. Door het donkere weer is zijn er meer vruchten die beneden de maat blijven. Telers spreken over ‘potloodjes’ of ‘uitgezogen’ komkommers.

Door dit alles is de prijs dan ook in de laatste twee weken gestegen van 30 cent naar ruim een euro per kilo. Bij courgettes is het effect nog sterker. Daarvan ligt de prijs deze week ineens rond de 1,60 euro. Ook de prijs voor aubergine is in twee weken tijd sterk gestegen, van 28 naar 77 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.