Glas

Nieuws

Glasgroenteteelt negatiever over toekomst

Belgische glasgroentetelers zijn negatiever over hun verwachtingen in het komende seizoen dan begin dit jaar. Dat blijkt uit de Belgische landbouwconjunctuur index, dat jaarlijks in het voor- en najaar de stemming polst onder land- en tuinbouwbedrijven.

De verwachtingen zijn van +5 score gedaald naar -16, meldt het Vlaamse ministerie van Landbouw. Dat lijkt verband te houden met de hoge energieprijs die telers voorzien. Die is lastig door te berekenen in de verkoopprijs van de groente.

De stemming is wel beter dan het najaar van 2011, toen telers nog volop in de nasleep van de Ehec-uitbraak zaten. In najaar 2010 was de stemming even positief, maar verder is vanaf 2008 eigenlijk een negatieve teneur zichtbaar onder telers. Gemiddeld is de stemming van nu (-10) beter dan vorig najaar (-29) en 2009 en 2008 (beide -25).

Het meest negatief zijn de telers van vollegrondsgroente (-17). Fruittelers zijn relatief het positiefst. Zij hebben goede verwachtingen van het komende seizoen door een gekrompen aanbod. Zij scoorden +2 in de landbouwconjunctuur index.

Of registreer je om te kunnen reageren.