Glas

Nieuws 1628 bekeken laatste update:5 nov 2013

Doorbraak bij terugdringing PepMV in tomaat

De kans dat het nieuwe vaccinatieprogramma PMV-01 met succes de schade door Pepino-mozaïekvirus in tomaat zal terugdringen, is vele malen groter dan de tot nu toe gevolgde strategie.

Het milde isolaat PMV-01 beschermt het tomatengewas volledig tegen schade (vruchtsymptomen, productieverlies) door agressieve isolaten van Chili-2-stam van PepMV. Dat bleek al eerder in het onderzoek en vervolgens ook op de 25 en 140 hectare tomaten die de afgelopen twee jaar werden gevaccineerd. Zes jaar gedegen onderzoek door Scientia Terrae en de Belgische proefstations in Sint-Katelijne-Waver en Hoogstraten gingen aan dit succes vooraf.

Afwijkende strategie
In Nederland  wordt in veel gevallen eerst het milde LP-isolaat (VX1) ingebracht, gevolgd door het milde CH2-isolaat (VC1).  Op zijn minst curieus, gezien de resultaten in het Belgische onderzoek. Milde LP- of EU-isolaten werken niet tegen PepMV van de CH-2-stam omdat ze genetisch te veel verschillen. De toepassing van een mild LP-isolaat lijkt dus weinig zinvol. Sterker nog: het mengsel van de milde LP (VX1) en milde CH2 (VC1) zoals dat in meestal Nederland wordt toegepast, gaf in het Belgische onderzoek zelf al veel schade (zonder dat de agressieve CH-2 werd toegevoegd).

Er is nog een derde argument om geen milde LP-isolaten meer toe te passen. Het remt de terugdringing van de schade door PepMV in de hele tomatensector, zeker nu er een effectief vaccin is tegen CH2. Uit het Belgisch onderzoek blijkt dat CH2 steeds dominanter aanwezig is (in 2009 in 96 procent van de infecties op Belgische tomatenbedrijven). De EU-stam is vrijwel volledig verdwenen. Maar, vermoedelijk door de kunstmatige introductie van mild-LP, is het aantal menginfecties van LP en CH2 en de daarbij behorende schade weer toegenomen.

Werkelijke terugdringing PepMV
Menginfecties van verschillende stammen geven altijd meer kans op schade. Bij de toepassing van PMV-01 wordt daarom vooraf een screening uitgevoerd op het plantmateriaal zodat menginfecties worden voorkomen. Door menginfecties te voorkomen en een effectie crossprotectie toe te passen krijgen agressieve varianten geen kans meer zich te verspreiding, aan te passen en te vermenigvuldigen. Daarmee komt de werkelijke terugdringing van PepMV eindelijk in beeld. Maar daar is wel grootschalige vaccinatie voor nodig.

Het Ministerie van EL&I heeft deze week een 120-dagen-vrijstelling toegekend voor PMV-01 , gerekend  vanaf 1 november. In België geldt sinds 2011 een 120-dagentoelating.

Lees nog veel meer over dit onderwerp in de ‘Groenten en Fruit’ die morgen verschijnt.

Of registreer je om te kunnen reageren.