Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Ton telt af

Ton Janssen is aan zijn laatste loodjes bezig in het ‘Huis van de Smaak’ op de Floriade. Met een microfoon aan zijn oor is hij de hartelijke gastheer voor de drommen bezoekers, nodigt hij uit om te proeven en geeft hij als volleerd standwerker uitleg bij de producten.

Hoewel hij de teksten al honderden keren moet hebben herhaald, klinken ze nog steeds inspirerend.  “Maar na zes maanden Floriade tel ik de dagen wel af.” Al die tijd was de ‘ere-ambassadeur van de Nederlandse tomaat’ op de wereldtentoonstelling in Grubbenvorst te vinden, met uitzondering van de maandagen. “Die dag heb ik steeds vrij gehouden voor mezelf.”

Zijn eigen bedrijf heeft er niet zichtbaar onder geleden. “Voor de werknemers was het even wennen aan de leiding van mijn vrouw. Ze doet het anders dan ik, maar daar waren ze snel aan gewend.” Iedere ochtend was hij zelf op het bedrijf te vinden, maar zonder hulp van buiten zou het niet gegaan zijn.  Jan Duindam, ex-tomatenteler, kwam vaak langs om de teelt te bekijken en advies te geven. “Toen ik wist dat hij dit wilde doen en de sector een vergoeding toezegde, durfde ik zes maanden op de Floriade te gaan staan. Want dit is natuurlijk het leukste wat er is. Het is helemaal mijn ding om consumenten te wijzen op die mooie en lekkere producten die de Nederlandse groentetelers te bieden hebben.”

De Floriade 2012 sluit zondagavond definitief zijn poorten. Voor Janssen het moment om een paar weken vakantie te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.