Glas

Nieuws laatste update:1 nov 2012

Onduidelijkheid over uitbreiding areaal Almeria

Volgens cijfers van de overheid van de provincie Andalusië zal het tomaten- en paprika-areaal dit jaar flink stijgen. Dit bericht wijkt sterk af van eerdere prognoses. Marktkenners reageren verbaasd op de cijfers.

De cijfers komen naar boven uit een rondgang van de lokale overheid bij de belangrijkste zaadleveranciers en producentenorganisaties. Er wordt vooral meer tomaat en paprika aangeplant. Het areaal tomaat zal volgens de overheid bijna 10 procent hoger zijn dan in 2011. Het tomatenareaal wordt geschat op 10.000 hectare (was 9.100 hectare).

Gekeken naar de verschillende segmenten wordt vooral een stijging verwacht in de productie van trostomaat (+ 5 procent) en pruimtomaat (+ 20 procent). De productie van de grove tomaat daalt licht.

Ook het paprika-areaal stijgt opvallend, met 12 tot 15 procent, zo luidt de verwachting. Daarmee zou het totale areaal ruim boven de 8.000 hectare uit kunnen komen. De grootste uitbreiding wordt verwacht in rode blokpaprika. Bij de zoete paprikavarianten, Lamuyo en puntpaprika, is de uitbreiding 2 tot 3 procent.

De productie van komkommer en aubergine blijft waarschijnlijk redelijk stabiel, zoals al eerder in het seizoen werd aangegeven. De uitbreiding in tomaat en paprika wordt toegeschreven aan een seizoen met redelijke prijzen, dat de Spanjaarden achter de rug hebben. Spanje pakte bovendien flink marktaandeel ten opzichte van de concurrentie.

In eerdere prognoses werd wel uitgegaan van een stijging van in tomaat en paprika, maar dat die zo hoog zou zijn, was niet voorzien en is volgens marktkenners ook nagenoeg onmogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.