Glas

Nieuws 1 reactie

Spanje spreekt Marokko aan op middelengebruik

De Spaanse belangenorganisatie Coag heeft een nieuw middel uit de kast getrokken om Marokko mee om de oren te slaan. Dit maal focust de organisatie op middelen in de tomatenteelt die in Marokko gebruikt worden, maar in de Europese Unie niet zijn toegestaan.

De Coag stelde een lijst op van 56 middelen die in de Marokkaanse tomatenteelt toegepast kunnen worden. Die lijst werd deze week gepresenteerd tijdens een politieke topontmoeting tussen Marokko en Spanje in Rabat.

De Coag verwijt de Europese Unie hypocrisie en de Spaanse overheid lauwheid in de aanpak van controles op Marokkaanse tomaten die Europa binnenkomen. Volgens de Coag zijn Spaanse telers ‘weerloos tegen de oneerlijke competitie’ van Marokko.

In het statement noemt de Coag de inspanningen van de Spaanse tuinbouw ‘in schril contrast’ met de Marokkaanse aanpak. Zo zou Spanje – naar eigen zeggen - 80 procent van haar gewasbescherming op biologische wijze uitvoeren.

De uitspraken van de agrarische belangenorganisatie komen kort nadat het nieuwe handelsakkoord met Marokko in werking is getreden. Volgens de bepaling, die op 1 oktober is ingegaan, mag Marokko dit seizoen 285.000 ton tomaten invoeren, ruim 50.000 ton meer dan in 2011/2012.

Eén reactie

  • C.N. AMMERLAAN

    Het is al een aantal jaren bekend dat het in Marokko moeilijk is tomaten te telen zonder - soms erg rigoreuze - gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Minder bekend is dat hoge concentraties van de middelen zich vooral in de oppervlakte van de schil (1 cm dikte) voorkomen. Ook in Nederland zou het goed zijn Marokkaanse tomaten aan een onderzoek te onderwerpen. De consument kan dan zelf kiezen voor schone - iets duurdere - tomaten of tomaten met gratis toegift.

Of registreer je om te kunnen reageren.