Glas

Nieuws

Sercom en EMS introduceren nieuwe factor in klimaatregeling

Air Monitoring, de winnaar van de Innovation Award 2012, voegt de kasluchtkwaliteit toe aan de factoren waarop het kasklimaat wordt gestuurd. De continue meting van vijf gassen (NO, NO2, etheen, CO2 en CO) maakt het mogelijk vroeg in te grijpen, nog voor schadelijke concentraties in de kas voorkomen.

Dit voorkomt enerzijds schade voor gewas en mens, anderzijds energieverlies door het onnodig openen van de luchtramen. Daarmee sluit het instrument aan op de ontwikkeling van semi-gesloten telen. Bovendien is met de Air Monitor de CO2-dosering te optimaliseren.

Metingen in de praktijk tonen aan dat de groei en ontwikkeling van het gewas al ernstig kunnen worden geremd door regelmatig voorkomende, relatief lage concentraties van etheen en Nox in de kas. Voordat het gewas laat zien dat er iets niet klopt hebben de gassen al veel schade aangericht. De afgelopen jaren zijn zelfs verliezen van 10 tot 20 procent in productie en kwaliteit gerapporteerd.

De Mac View-Greenhouse Gas Analyser van EMS kan worden gecombineerd worden met alle merken klimaatcomputers, zegt directeur Jan-Kees Boerman van EMS (rechts op foto). Air Monitoring is vooralsnog een waarschuwingssysteem bij zelf in te stellen maximale waarden. Sercom verwacht er volgend jaar een beslissingsondersteunend computermodel aan te koppelen, aldus directeur/eigenaar Jan-Willem Lut van Sercom.

 

Sercom en EMS introduceren nieuwe factor in klimaatregeling
Air Monitoring, de winnaar van de Innovation Award 2012, voegt de kasluchtkwaliteit toe aan de factoren waarop het kasklimaat wordt gestuurd. De continue meting van vijf gassen (NO, NO2, etheen, CO2 en CO) maakt het mogelijk vroeg in te grijpen, nog voor schadelijke concentraties in de kas voorkomen. Dit voorkomt enerzijds schade voor gewas en mens, anderzijds energieverlies door het onnodig openen van de luchtramen. Daarmee sluit het instrument aan op de ontwikkeling van semi-gesloten telen. Bovendien is met de Air Monitor de CO2-dosering te optimaliseren.
Metingen in de praktijk tonen aan dat de groei en ontwikkeling van het gewas al ernstig kunnen worden geremd door regelmatig voorkomende, relatief lage concentraties van etheen en Nox in de kas. Voordat het gewas laat zien dat er iets niet klopt hebben de gassen al veel schade aangericht. De afgelopen jaren zijn zelfs verliezen van 10 tot 20 procent in productie en kwaliteit gerapporteerd.
De Mac View-Greenhouse Gas Analyser van EMS kan worden gecombineerd worden met alle merken klimaatcomputers. Air Monitoring is vooralsnog een waarschuwingssysteem bij zelf in te stellen maximale waarden. Sercom verwacht er volgend jaar een beslissingsondersteunend computermodel aan te koppelen, aldus directeur/eigenaar Jan-Willem Lut.

Of registreer je om te kunnen reageren.