Glas

Nieuws 3793 bekeken

Rabo ging te ver bij faillissement komkommerbedrijf

Rabobank mocht bij een faillissement van een komkommerbedrijf geen geld innen van een gelieerd familiebedrijf. Dat heeft de rechtbank van Den Haag geoordeeld.

De Rabobank heeft in 2009 geld van de rekening afgeschreven van een bedrijf dat buiten de tuinbouw actief is, maar mede tot stand kwam door de komkommerteler. Hij bemiddelde bij de bank voor financiering voor de familieleden en was enige tijd op papier directeur. Toen het bedrijf failliet ging, verrekende de Rabobank het negatieve saldo van de rekening van de komkommerteler met de rekening van het bedrijf van de familieleden.

De teler was toen al uit het bedrijf gestapt. Het verrekenen van de schuld viel buiten de wettelijke kaders van de faillissementswetgeving oordeelde de rechter. De komkommerteler kreeg bij de bemiddeling van het krediet voor zijn familieleden te horen dat dit niet besteed mocht worden aan het komkommerbedrijf. Die afspraak geldt dus ook voor bij een faillissement, oordeelt de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.