Glas

Nieuws laatste update:5 nov 2013

Pepino-schade nu effectief en legaal te voorkomen

Het vaccin PMV-01 van De Ceuster tegen schade door het Pepino-mozaïekvirus is per 1 november ook in Nederland toegelaten voor de periode van 120 dagen in de tomatenteelt.

De tijdelijke vrijstelling is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. Door de toelating hebben jaarrondtelers van tomaten nu al een betrouwbare, legale methode voor handen met een goed gekarakteriseerd en stabiel mild virusisolaat van de Chili-2 stam. Met dit geselecteerd mild isolaat zijn in het onderzoek nooit vruchtsymptomen gevonden, zelfs niet met de meest agressieve isolaten.  Afgelopen seizoen was de grootschalige cross-protectie met PMV-01 ook bijzonder succesvol. Bij 45 Belgische telers en een Nederlandse teler (onder proefontheffing) met in totaal 140 hectare tomaat werden helemaal geen vruchtsymptomen waargenomen.

Voor PMV-01 heeft De Ceuster ook een EU-toelating aangevraagd als gewasbeschermingsmiddel (Annex I-aanvraag). Omdat zo’n procedure twee tot drie jaar duurt is in de tussentijd in België (2011) en nu in ook Nederland een tijdelijke 120-dagen toelating aangevraagd en verkregen. Voor deze toelatingen is een groot onderzoeksdossier aangeleverd waarin onder andere de werkzaamheid en de veiligheid moesten worden aangetoond. Scientia Terrae en de proefstations in Hoogstraten en Sint-Katelijne-Waver hebben sinds 2005 intensief gewerkt aan onderzoek en ontwikkeling van dit effectief vaccin tegen het Pepino-mozaïekvirus.

Net na het planten toepassen
De 120-dagentoelating is gekoppeld aan goed gecontroleerde toepassing. DCM Nederland, die het product hier op de markt brengt, zal ook de toepassing begeleiden. Het inbrengen van PMV-01 vindt plaats via een bespuiting van het gewas bij de teler, net na het planten en voordat de eerste tros bloeit. Door de snelle kolonisatie is het niet nodig het PMV-01-vaccin al in de opkweekfase aan te brengen. “Wettelijk kan dat ook niet”,  zegt commercieel directeur Kris de Temmerman van Group De Ceuster. “Je zou daarmee  de keuzeoptie voor onbesmet plantmateriaal wegnemen.”

Vooraf worden er monsters genomen om er zeker van te zijn dat het plantmateriaal vrij van Pepino-mozaïekvirus is. Als er al virus aanwezig is, wordt er een aangepast advies gegeven om een combinatie van meerdere PepMV-stammen (menginfectie) te voorkomen. In het Belgisch onderzoek is gebleken dat menginfecties van virusstammen, ook van milde isolaten, veel schade geven. Vijf tot zes weken na toepassing worden opnieuw monsters genomen om te kijken of PMV-01 homogeen aanwezig is. Onafhankelijke instanties zullen de monsters analyseren die voor en na vaccinatie worden genomen. Zo zal  Wageningen UR Glastuinbouw in Nederland een opvolgbezoek met bemonstering uitvoeren.Of registreer je om te kunnen reageren.