Glas

Nieuws 5585 bekeken 14 reacties

Groot glasbedrijf niet immuun voor malaise

Het aantal te koop staande glastuinbouwbedrijven neemt toe. Dat blijkt uit het aanbod op glastuinbouwaanbod.nl en melden makelaars.

Dat het aanbod in deze tijd van teeltkeuzes en bankgesprekken oploopt, is niet ongewoon. Wel is daar sinds een week ook een groot bedrijf aan toegevoegd, het paprikabedrijf van Van Dijk in Harmelen. Het bedrijf met in totaal 23 hectare is voor een belangrijk deel in het nieuwe tuinbouwgebied Harmelerwaard gevestigd. Het bedrijf stopt, maar niet vanwege een faillissement, aldus makelaar Johan Vellekoop.  Zelf wil mede-eigenaar Aad van Dijk niet reageren op het bericht. Het paprikabedrijf van de familie Van Dijk in Harmelen is veruit het grootste glastuinbouwbedrijf in de provincie Utrecht.

Het besluit komt na een serie slechte jaren in de paprikateelt, waarboven op nog de zware klap van de EHEC-crisis kwam. Mede-eigenaar Aad van Dijk is bestuurslid van LTO Noord Glaskracht, sectie Utrecht.

Laatste reacties

 • C.N. AMMERLAAN

  Ik ken de omstandigheden van Van Dijk niet. Wel zie ik in mijn praktijk dat veel bedrijven in problemen met enige hulp van ons weer in het goede spoor kunnen komen. Jammer dat de zin van vreemde, vakbekwame ogen vaak pas om vijf over twaalf doorbreekt.

 • H van der Krogt

  Kees, als je reclame wilt maken moet je advertentieruimte kopen.

 • C.N. AMMERLAAN

  Ik had er natuurlijk bij kunnen schrijven dat ik geen behoefte aan nieuwe klanten heb, maar dat had ook reacties gegeven. Overigens had ik er ook bij kunnen schrijven dat ook andere ogen, bekend met vak en economie van de tuinbouw en met voldoende vermogen tot afstand nemen, datzelfde kunnen doen.

 • C.N. AMMERLAAN

  De agrarische sector heeft sterke kenmerken van een industriële bedrijfstak met een productieoverschot. Daar zou wat meer rekening mee moeten worden gehouden bij beleidsbeslissingen. Dat helpt bedrijven, jammeren helpt niet.

 • K Huisman

  Wat voor beleidsbeslissingen Kees? De opstallen staan er en de kas leeg laten staan kost dus alleen maar geld. Je mag dan wel de vakbekwame ogen hebben, alleen jammer dat de vakbekwame hersenen er niet zijn.

 • P. Verschuren

  De kassen leeg laten kost uiteindelijk minder geld op de iets langere termijn dat is een beleidsbeslissing die helaas te weinig gemaakt wordt. Datzelfde geldt voor het stoppen met leveren van planten aan klanten die niet betalen. Door overaanbod in te stand te houden komen steeds meer bedrijven (klanten) in de problemen. Het is het bekende zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 • H van der Krogt

  Wanneer een kas leeg ligt zijn de kosten net zo hoog als de afschrijvingen. Het moet raar lopen als een kas vol paprika's niet in ieder geval een deel van de afschrijvingen opbrengt. Dus, vol die tent. Zo simpel is het.

 • P. Verschuren

  Het gaat niet om die ene kas Henric, die ene kas (of bedrijf) overeind houden kost iedereen geld. Dat tesamen is meer dan wat die ene kas (of bedrijf)oplevert.

 • H van der Krogt

  Dus als ik het goed begrijp Peter ben jij er voorstander van dat bv 10% van het areaal paprika wordt afgestoten. De kosten daarvan zijn voor die ondernemers, de toeleveranciers en als laatste de financiers. Het ontstane gat in het aanbod kan vervolgens worden ingevuld door anderen, deels Zuid-Europese producenten. De totale omzet blijft gelijk, in het beste geval, alleen vloeit een groter deel naar het buitenland. Waar het verlies zit is evident, maar waar zit de winst hiervan?

 • P. Verschuren

  Welk gat? Er is een berg en die wordt wat kleiner (30 tot 50% derving in de keten, dit is product wat over is). Als men in het buitenland betere omstandigheden heeft voor de teelt van paprika dan kun je hier wel met je kop door de muur willen en toch doorgaan, maar dat houdt je niet lang vol. De paprika's en om het even welk ander product moeten daar geproduceerd worden waar dit het beste kan. Dat is hard, maar wel de realiteit. Ik wil geen percentages noemen, de markt moet uitwijzen waar ruimte voor is. Het heeft alleen geen zin om bedrijven tegen beter weten in vol te zetten, daar draait het om.

 • H van der Krogt

  Blijft de vraag, waar zit de winst in jouw voorstel om bedrijven om te trekken?

 • P. Verschuren

  De bedrijven liggen al om, ik vind het een slecht idee om ze overeind te houden, daardoor lopen de verliezen alleen maar op. Verlies doorschuiven tot de wal het schip keert is meer iets van de politiek, als ondernemer wil je snel verlies nemen en dan weer door.

 • H van der Krogt

  Deze bedrijven gaan alleen maar door als de ondernemer erachter staat. De meeste ondernemers zitten er niet op te wachten om snel hun verlies te nemen. Bovendien, Peter, als alle verlieslijdende ondernemingen in de glastuinbouw zouden stoppen zou 30% van de glastuinbouw afvallen. Daar zit volgens mij niemand op te wachten. Daarnaast zou het volop laten omvallen van bedrijven de vastgoedmarkt volledig onderuit doen gaan, wat weer de fundamenten onder de rest van de bedrijven vandaan zou trekken.
  Rustig blijven, proberen zoveel mogelijk bedrijven in de lucht te houden, afboeken zo veel mogelijk beperken, daar komt de sector als geheel het verst mee op de lange termijn.

 • P. Verschuren

  Rustig blijven is altijd een goed idee. Verder denk ik dat we het erover eens kunnen zijn dat we het oneens zijn en de tijd zal het leren. Het is ook niet echt een rekensommetje wat je even snel uitrekent.
  Je haalt wat punten aan, ik zie het zo.
  1) de meeste niet, maar de beste wel
  2) het gaat niet om verlies lijden, maar om een financieel uitzichtloze situatie
  3) als wel 30% stopt dan is de overige 70% daar blij mee
  4) de vastgoedmarkt is uiteindelijk meer gebaat bij een duidelijke situatie dan bij de huidige onzekerheid. In beginsel ga je volledig onderuit, maar dan kun je stabiliseren en weet iedereen hoe het erbij staat. Je kunt chaos voorkomen als er maar regie is.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.