Doorgaan naar artikel

Groeiservice introduceert ‘Fund a plant’

Met fundaplant.nl springt Groeiservice in het gat dat door de opheffing van de productschappen zal ontstaan in de financiering van praktijkonderzoek in de glastuinbouw. De vandaag op de Horti Fair gelanceerde website biedt tuinders de mogelijkheid in te tekenen op praktisch teeltonderzoek.

‘Fund a plant’ betekent in het Engels ‘financier een plant’. Volgens het principe van crowdfunding kan iedereen die dat wil deelnemen in het aanbesteden van onderzoek. Bedrijven in de tuinbouw kunnen een eigen onderzoeksproject opstarten of deelnemen aan een project. Deelnemers storten een som geld en als er binnen de gestelde termijn genoeg geld binnen is, kan het onderzoek van start gaan. Participerende tuinders kunnen als eerste de resultaten op hun bedrijf gebruiken. De deelnemers kunnen bovendien tegen een extra bijdrage intensiever bij het lopend onderzoek betrokken zijn.



Groeiservice-directeur Geert van Oosterhout: “Tot op heden kreeg een tuinder een zogenaamde vacatievergoeding voor het zitting nemen in een begeleidingscommissie. Wij merken in de praktijk echter dat tuinders er meer dan alleen maar tijd voor over hebben om in zo’n commissie te zitten.”



Het enige nu lopende project is Bloeizekerheid Hortensia. Deze week komt er ook een tomatenproject online. Eerder al hebben via Groeiservice telers gezamenlijk de ontwikkeling van een tulpenbosmachine gefinancierd. Van Oosterhout: “Het besluit van het nieuwe kabinet om de schappen op te heffen maakt Fundaplant des te actueler. Met het verdwijnen van het PT komt er een einde aan collectieve financiering van onderzoek. Dit kan voor sommige onderzoeksvelden een alternatief zijn.”



Het verdwijnen van het PT zal volgens Van Oosterhout met name het bekostigen van strategisch onderzoek bemoeilijken. “Dat soort onderzoek zal via Fundaplant in de huidige economische situatie ook lastig te realiseren zijn.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin