Glas

Nieuws 2230 bekeken

Greenery schikt met teler over uittreden

The Greenery heeft met een schikking voorkomen dat een oud-teler zijn opgezegde leveringscontract voorlegt aan de Hoge Raad. Daardoor blijft de voor The Greenery gunstige uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag overeind.

Hierdoor is nog geen absolute zekerheid geschapen of telersverenigingen telers mogen houden aan langetermijncontracten in ruil voor GMO-investeringen op het bedrijf. Immers, de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, heeft zich niet over de zaak gebogen, terwijl het Gerechtshof deze contracten wel toestaat. Eerder wees de rechtbank zo’n constructie juist af.

De uitkomst van een gang naar de Hoge Raad zou onzeker zijn, zegt de advocaat van de tomatenteler Mr. Bijloo uit Middelharnis. The Greenery bevestigt dat een schikking is getroffen, maar wil geen commentaar geven. Het Gerechtshof oordeelde recent dat de teler The Greenery ruim een half miljoen euro moest betalen om de investering van The Greenery met GMO-geld terug te betalen. De teler stapte voortijdig op en zegde daarmee zijn leveringscontract ook op. De schikking lijkt te gaan om een lager geldbedrag, maar beide partijen willen dat niet bevestigen. Bijloo: “The Greenery heeft er belang bij dat de uitspraak zo blijft. De teler heeft ook belang bij deze oplossing. Wat de Hoge Raad er van zou vinden, weet geen mens. Voor de meeste telers is de uitspraak van het Gerechtshof voldoende om goed op te passen met dit soort contracten.”

Er is jurisprudentie ontstaan, want in soortgelijke zaken zullen rechtbanken en gerechtshoven vasthouden aan de uitspraak van het hof in Den Haag. Bijloo: “Als je als teler nog tegen je telersvereniging in wilt gaan, zul je tot de Hoge Raad moeten gaan.” Bijloo zegt nog soortgelijke zaken te verwachten en sluit niet uit dat dan wel een gang naar de Hoge Raad wordt gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.