Glas

Nieuws 6 reactieslaatste update:17 jan 2012

Groentebundeling op gang in Belgische afzet

De Mechelse Veilingen uit Sint-Katelijne-Waver en de oude veilingen Brava en Greenpartners willen samengaan.

De laatste twee heten sinds november Veiling Coöbra. De afgelopen week werden intentieverklaringen ondertekend om over te gaan tot fusie, waarmee een veiling zou ontstaan met een omzet van ruim 300 miljoen euro, de grootste coöperatieve veiling van Europa stellen de partijen.

Daarnaast bundelen de REO Veiling en Mechelse Veilingen het aanbod komkommers. Beide veilingen zetten jaarlijks ruim 20 miljoen komkommers af, een belangrijk deel daarvan komt uit Nederland.

Vrijdag was de eerste verkoopdag. Beide veilingen verkopen aanzienlijke hoeveelheden komkommers uit Nederland. Het is een test voor een mogelijke verdere bundeling van het groenteaanbod in België, laten de veilingorganisaties weten. ”Na een moeilijk jaar voor de hele tuinbouwsector is de samenwerking tussen twee grote producentenorganisaties een duidelijk signaal dat de producenten hun krachten verder willen bundelen”, verklaart Dominiek Keersebilck, commercieel directeur bij de REO Veiling.

Bron: Boerderij Vandaag - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koen saelens

  Daar kunnen ze in Nederland veel van leren !

 • no-profile-image

  komkommermalaise

  Inderdaad daar kunnen ze in nederland wat van leren. Samengaan! Geen woorden maar daden.
  Alleen dat aantal komkommers valt me wel tegen dat is van ongeveer 12 ha. areaal als ik het omreken.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Pardon, volgens mij is dit in Nederland in 1997 geprobeerd, de gevolgen zijn bekend.

 • no-profile-image

  komkommermalaise

  Samengaan is dan ook een groot woord maar in ieder geval kunnen de afzetorganisaties in nederland er iets van leren, Het lef hebben om tenminste iets te beginnen van samenwerken,
  Ten eerste de verkooptijd op elkaar afstemmen, dus iedereen op dezelfde tijd van de dag 1 of 2 uur verkopen en daarna de deur dicht.
  Niet meer zoals nu 24/7 de producten te kunnen kopen.
  Als er een beperkte tijd komt waar iedereen zich dan aan houdt dan komt er misschien weer wat druk op de markt. Maar ik ben bang dat al op teveel plaatsen handelspartijen zich gemengd hebben in de afzetorganisaties.

 • no-profile-image

  tommy

  Bundeling is allleen maar een antwoord op het mekaar vliegen afvangen, maar lost niet echt iets op. Het CBT-greenery verhaal bewijst zelfs dat bundeling enorme risico's met zich draagt: vanuit de idee we hebben de macht zijn er enorme blunders begaan.
  Wat wel iets oplost is fair trade: er zijn grenzen aan de macht van de inkopers, net zoals er minimumlonenen bestaan.
  Zolang we echter met een Wilde Westen markt met als grootveebaronnen de supermarkten te maken hebben, zal dit een probleem zijn.
  De rol van de overheid (europa) in deze is groot: of ze staat toe dat producenten dit zelf organiseren of ze legt het zelf op.

 • no-profile-image

  oostlander

  Wat kunnen de Nederlanders daar allemaal van leren dan Koen??

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.