Glas

Nieuws

Zorgen over schuldencrisis

Begin deze week daalde Brent met zo’n drie procent naar ruim 109 USD. Zoals de voorbije weken al het geval is, reageert de olieprijs – net als de beurscijfers – nerveus op de stortvloed aan macro-economisch nieuws.

De zorgen over de Europese schuldencrisis zijn hierbij de dominante factor – en zullen dat nog wel even blijven.
Vorige week zagen we nog een stabiele olieprijs, nadat Merkel en Sarkozy ons beloofden dat ze Griekenland niet zouden laten vallen en de Grieken binnen de eurozone zouden houden. Ook een gecoördineerde actie van de Federal Reserve en de ECB om meer dollars beschikbaar te maken voor de banken, had een opstuwend effect op de olieprijs. De stabiele olieprijs werd tevens gestimuleerd door Goldman Sachs, dat voorspelde dat die richting de 130 USD door zou stijgen. Hierover bestaat echter onenigheid, Royal Bank of Scotland en Société Générale voorzien juist een daling.

Inmiddels nemen de zorgen over een Grieks faillissement weer toe. Steeds meer economen zien dit als een onafwendbaar gegeven, en discussiëren enkel nog over het hoe en wanneer van het bankroet. Bij deze zorgen over Griekenland kwam deze week het afwaarderen van de kredietwaardigheid van Italië door kredietbeoordelaar S&P. Ook zien we het consumentenvertrouwen in Europa en de VS afnemen. In Nederland staat dat nu op het niveau van 2008, tijdens het uitbreken van de kredietcrisis. Ook de stijgende EUR/USD wisselkoers zorgt voor neerwaartse druk op de – in dollars genoteerde – olieprijs.

Structurele zorgen over vraagniveau gas
Het opvallendste bericht over gasprijzen kwam de afgelopen veertien dagen uit Denemarken. Daar rekende het bureau Houmuller Consulting uit dat de gasprijzen over het afgelopen jaar meer correlatie vertoonden met koffie- dan met olieprijzen, om te illustreren dat de gasprijs de olieprijs steeds minder volgt.
Dit zagen we vorige week ook op de spotmarkt; terwijl olie licht steeg stond de gasprijs onder druk. De slechte macro-economische cijfers en verwachtingen, naast voller dan gebruikelijke voorraden, zorgden voor een licht dalende gasprijs. Bovendien kwam de BBL-verbinding tussen Engeland en Nederland na onderhoud weer online, wat eveneens een prijsdrukkend effect had.

Over de afgelopen veertien dagen zien we geen hevige bewegingen op de gastermijnmarkt. Enerzijds zijn er structurele zorgen over het vraagniveau door de teruglopende economische groei, anderzijds vraagtekens over de aanvoer van voldoende gas. Dit is met name het geval in de UK, waar na de komende twee LNG-transporten voorlopig niets meer gepland staat. Aangezien Japan – waar op dit moment nog het grootste gedeelte van de LNG-schepen naartoe vaart – een aantal kerncentrales weer heeft ingeschakeld zal daar de vraag naar LNG echter ook afnemen. Hierdoor hoeven de Britten zich weer minder zorgen te maken over voldoende LNG-aanvoer. Zo houden verschillende tegengestelde effecten elkaar voorlopig nog in balans.

Voor de komende weken staat weer onderhoud aan een aantal gasvelden en –leidingen gepland. Of dit de prijs zal doen stijgen, is gezien de volle voorraden echter nog maar de vraag.

Meer gevraagd van centrales met fossiele brandstoffen
De spotmarkt voor elektriciteit laat een scherpe stijging zien; de APX sloot begin deze week op ruim € 60/MWh. De oorzaak hiervan lag vooral in de factor die de laatste weken de kortetermijnmarkt voor elektriciteit toch al domineert: wind. Het waaide vorige week weinig, waardoor meer gevraagd moest worden van centrales met fossiele brandstoffen. Met prijsstijgingen tot gevolg.

Bovendien vindt onderhoud plaats aan de Duitse centrale Gundremmingen en zijn ook in Duitsland inmiddels alle schoolvakanties weer ten einde, wat prijsstijgingen stimuleerde. Voor de komende weken wordt meer wind (prijsopstuwend effect), maar ook hoge temperaturen (prijsdrukkend effect) verwacht.

De elektriciteitsprijzen op termijn laten juist een daling zien. Deze daling volgt de afnemende prijzen van steenkool en CO2. Door de afnemende economische groei zijn er zorgen ontstaan dat er een overschot aan CO2-credits in de markt ontstaat, waardoor de prijzen van deze credits daalden.


Bron: Powerhouse

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.