Doorgaan naar artikel

Olieprijzen gedomineerd door Eurotop

De bewegingen van commodities en koersen werden de voorbije week uiteraard gedomineerd door de Eurotop van woensdag 26 oktober. In aanloop naar die datum zagen we nerveus schommelende, afwachtende handelaren en dito prijzen.

Ondanks dat veel analisten vinden dat de oorzaak van de crisis met de genomen maatregelen niet aangepakt wordt, reageerden beleggers toch positief op de eurotop. Beurskoersen over de hele wereld en de prijzen van grondstoffen als olie gingen als eerste reactie flink omhoog. Daarna bedaarden de beurzen en koersen en werd bijna alle stijging weer ingeleverd.
De olieprijs heeft ook te maken met prijsopdrijvende factoren, vooral in de VS: beter dan verwachte bedrijfsresultaten, gestegen consumentenvertrouwen en –bestedingen, en dito Bruto Nationaal Product.

Mee bewegen met dollarkoers
De olie lijkt voorlopig vooral mee te bewegen met de dollarkoers, die de afgelopen week flink gedaald is ten opzichte van de Euro. Voor één EUR kocht je in september nog 1,30 USD, inmiddels is dat 1,42. De in dollar genoteerde olieprijzen leveren hierdoor ook waarde in. Het lijkt er op dit moment dat handelaren de adem even inhouden en wachten op de precieze vorm waarin het Europese reddingsplan gegoten zal worden.

Weersinvloeden
Naast de macro-economische invloeden waar alle commodities mee te maken hadden, stonden de gasprijzen vooral door korte termijn ontwikkelingen onder druk.
De hoger dan gemiddelde temperatuur zorgde voor een lagere gasvraag. Allereerst was er door warmer weer minder gas voor verwarming nodig. Daarnaast was het één van zonnigste oktobermaanden ooit en was er – doordat zonnecellen zeer veel stroom produceerden – minder gas nodig om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. Verder was er ook vanuit de industrie een lager dan gebruikelijke gasvraag.

Gasprijs onder druk
Door deze weersinvloeden en de nog altijd relatief volle voorraden staat de Day Ahead (DA) gasprijs dus onder druk. Hierdoor is het gat tussen de DA en cal-12 prijs weer groter geworden. Deze prijzen zullen elkaar moeten naderen naarmate het einde van het jaar dichterbij komt. De verwachte verruiming van het aanbod zou ervoor kunnen zorgen dat deze toenadering plaatsvindt door een daling van de cal-12 prijs. Op 8 november komt de Nordstream-leiding van Rusland naar Duitsland online. Bovendien zou warm weer in het Verre Oosten voor extra aanvoer van LNG naar het Verenigd Koninkrijk kunnen zorgen.

Positief sentiment
De termijnprijzen voor elektra stegen de afgelopen week mee met het positieve marktsentiment. 2012 baseload noteerde begin deze week iets boven de 55 euro/MWh. De termijnprijzen voor de komende kwartalen staan steeds meer onder druk, dit terwijl er angst wordt uitgesproken over mogelijke schaarste als gevolg van de uitschakeling van kernenergie. De peakprijs voor 2012 ligt ruim 12 euro boven de baseload prijs, voor 2013 ligt dit verschil op 10,6 euro/MWh.

Investering in zonne-energie
Op de spotmarkt zien we dat de marktkoppeling steeds verder toeneemt. Een koude dag kan veel invloed op de prijs hebben, we zien dit effect echter verdwijnen op een dag met veel wind. Duitsland blijft ook stevig investeren in zonne-energie; de totale opgestelde capaciteit ligt momenteel boven de 23.000 MW.
In verband met vakantiedagen in onze buurlanden lagen noteerden de korte termijn prijzen aan het begin van deze week lager. De prijzen op de Scandinavische spotmarkt noteerden een lichte stijging doordat de weervoorspelling voor de komende week weinig neerslag laat zien.

Bron: Powerhouse

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin