Doorgaan naar artikel

Grote proef naar werking diffuus glas

Wageningen UR Glastuinbouw is half december gestart met een tomatenteelt in 5 afdelingen met verschillende diffusiteit van het kasdek en gevels. Een van de doelen is om de optimale lichtverstooiingsfactor te bepalen.

Het glas van drie afdelingen van 144 vierkante meter is afgelopen najaar vervangen door glas  met verschillende verstrooiingsgraad (‘haze-factor’): 35, 58 en 75 procent. Daar werden twee jaar geleden ook proeven gedaan met diffuus glas van een andere fabrikant. Een vierde afdeling wordt dit voorjaar voorzien van een tijdelijke coating. De vijfde afdeling met standaard glas dient als referentie.

Hoge transmissie
Het diffuse glas is nu afkomstig van Guardian. Opvallend zijn de bijzonder hoge lichttransmissiewaarden die Wageningen UR Glastuinbouw heeft gemeten. Er gaat geen of nauwelijks licht verloren door het diffuse glas. Het diffuse glas heeft een antireflectiecoating die de hemisferische transmissie met 3,4 procent per zijde verhoogt, aldus de fabrikant.

Lange proef
De proef in Bleiswijk loopt door tot eind november. “We hopen de vragen te beantwoorden waarom een gewas meer produceert onder diffuus glas, wat de invloed van de hazefactor is en wat de invloed op de gewasfysiologie is”, zegt projectleider Tom Dueck van Wageningen UR Glastuinbouw. De proef wordt gefinancierd door het ministerie van EL&I, het PT (Kas als Energiebron en de sectorcommissie tomaat) en Guardian.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin