Glas

Nieuws

Tomaten vroeger getopt

In Nederland heeft bijna iedereen al gekopt, kopt nu of gaat begin volgende week koppen, maar ook in België zien we een tendens naar minder lang doorgaan. Het bleek de voorbije jaren immers niet evident om nog tomaten tot Kerstmis te leveren, omwille van grote Botrytisdruk, gele stengels of andere problemen.

We zien algemeen minder gele koppen in het gewas dan de voorbije weken.  Nochtans was het weer de voorbije week niet zo best.  Na een zomerse intro met veel zon vorig weekend, die echt deugd heeft gedaan aan de gewassen, was de midweek eerder somber, koel en nat.
De kracht in de kop is deze week - ondanks minder goed weer - in elk geval sterk verbeterd, de koppen staan er terug groeizaam bij.  Vooral op de ruimere kopafstanden zien we de kracht goed terugkomen.  De laatste trossen in de kop kunnen dus nog voor een goed eindschot zorgen.

Evaluatie 2010
We halen momenteel geen grote producties en de massa zit er ook niet meer aan te komen, daarvoor hebben we teveel zwak gezette trossen op rij gehad.  Het jaar 2010 wordt zeker geen productiejaar, want eerst hadden we de hitte van juli en in augustus kwamen we ongeveer 12.000 Joule tekort – wat overeen komt met een volle productieweek - en dat alleen al is genoeg om ons op het einde van de rit 2 kg /m² te kosten. 
Over de prijsvorming hebben we echter geen klagen, want door de afgenomen producties zitten we momenteel in een vraagmarkt.  Enkel de ‘specialties’, waaronder vooral de cocktails kenden een zeer zwakke prijsvorming tot nog toe.  Misschien dat ook daar nu verbetering in komt, want uit de oogstprognose blijkt dat het aanbod de komende dagen kleiner zal blijven dan de vraag.

Cocktail heeft last van gescheurde vrucht
Momenteel is de kwaliteit nog ‘redelijk’ te noemen, want laten we niet vergeten dat we oogsten van trossen die in volle hitte gezet zijn. We komen daardoor soms onvolledige trossen tegen, af en toe een gescheurde vrucht (vooral in het cocktailsegment), een zwelscheurtje op de grotere vruchten, hoewel we zeker niet te grof zitten op dit moment, want daarvoor was de zetting indertijd te zwak.  We verwachten de komende weken wel een kleine toename in de sortering, alleen al omdat de uitgroeiduur de voorbije weken met 4 à 5 dagen toegenomen is.


Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.