Glas

Nieuws

Spanje start met weinig Tuta, maar meer virus

Ruim een maand nadat de meeste tomatenplanten in de kassen in Almería zijn geplant blijkt dat de tomatenmineermot, Tuta absoluta, nauwelijks een probleem vormt. Wel zijn er meer problemen met tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV) geconstateerd dan in vorige jaren.

Inmiddels zijn in de buurt van La Cañada – Nijar al weer kassen uitgeruimd om volledig opnieuw te gaan beginnen.

Overdreven
Volgens boerenbond COAG is er inmiddels al 200 hectare gerooid en zijn er ‘nog véél meer’ bedrijven waar het virus al ‘tussen de 20 en 50%’ van de planten heeft aangetast. Volgens de teeltadviseurs van enkele grote cooperaties in het gebied is de schade echter lang niet zo omvangrijk. Zij schatten dat er enkele tientallen hectare zijn gerooid en dat het aantal aangetastte planten gemiddeld niet aan de 5% komt. Ook volgens de zaadbedrijven zijn tot nu toe enkele tientallen hectare verloren gegaan: ‘hooguit 100’. Het totale areaal in Almería beslaat ruim 8.500 Ha.  

Zaadbedrijven
COAG is echter vooral boos op de zaadbedrijven, omdat het gaat om rassen die als ‘resistent’ of ‘tolerant’ ten opzichte van het virus zijn verkocht, maar ‘het in werkelijkheid niet zijn’. Inmiddels zijn vrijwel alle reclameborden voor deze tomatenrassen beklad met termen als ‘BEDROG’ of ‘FRAUDE’. De problemen met virus zijn niet bij één bepaald ras aangetroffen, doch bij rassen van vrijwel alle bedrijven. Deze bedrijven stellen dat ‘resistentie’ nooit absoluut is en het virus zich, onder andere, onder invloed van de hoge nazomertemperaturen toch kan openbaren. Ook wordt niet uitgesloten dat er sprake jan zijn van een nieuwe stam van hetzelfde virus.

Wittevlieg
Het tomatengeelkrulbladvirus wordt uitsluitend overgebracht door de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci. Opvallend is dat er vaak maar héél weinig van deze insecten worden gevonden, maar toch al veel planten worden geïnfecteerd. In Nederland is deze wittevlieg relatief zeldzaam en is ook het virus maar zelden geconstateerd.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Of registreer je om te kunnen reageren.