Glas

Nieuws

Priva eigenaar van GeslotenKas-concept

Priva is eigenaar geworden van het GeslotenKas-concept dat enkele jaren geleden door Innogrow werd ontwikkeld voor onder meer de bouw van Themato in Berkel & Rodenrijs.

Van het begin af aan was Priva al betrokken bij dit project. Priva ontwikkelde veel software voor deze nieuwe vorm van telen. De overname van de GeslotenKas® sluit aan bij de innovatieve rol die Priva vervult op het gebied van concepten als Het Nieuwe Telen.

Kennis behouden
Priva was al mede-eigenaar van Innogrow. Innogrow is een dochteronderneming van Econcern, het duurzame energiebedrijf dat in 2009 failliet werd verklaard. In het verleden is veel kennis van Priva in het concept GeslotenKas® geïnvesteerd, vooral op het gebied van meet- en regeltechniek en software-ontwikkeling. Deze kennis blijft nu voor Priva behouden.

Grondslag voor Nieuwe Telen
De GeslotenKas® is bedoeld als een geïntegreerd klimaat- en energiesysteem voor maximale controle over groeifactoren als luchtvochtigheid, temperatuur en CO2. De ontwikkeling van het concept leverde veel kennis en inzichten op bij zowel telers als toeleveranciers over de beheersing van het klimaat in de kas. Het idee van de GeslotenKas® ligt ten grondslag aan Het Nieuwe Telen, een teeltwijze die gebruik maakt van innovaties uit de GeslotenKas®, maar in de basis minder ver gaat. Er zijn minder investeringen benodigd en het levert tóch grote positieve gevolgen op voor het energieverbruik bij gelijkblijvende productie.

Het feit dat de maatregelen in Het Nieuwe Telen zijn ‘verdeeld’ in zeven stappen, geeft de teler de mogelijkheid Het Nieuwe Telen stapsgewijs en naar eigen inzicht in zijn bedrijf te integreren waarbij luchtbehandeling de spil is.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.