Glas

Nieuws 7 reacties

'Kasteelt slechter voor milieu dan import'

Het telen van groente en fruit in kassen in Nederland is slechter voor het milieu dan het importeren van tuinbouwproducten.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit gegevens die ten grondslag liggen aan een programma dat binnen het Productschap Tuinbouw wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te berekenen die vrijkomt bij het verbouwen van verschillende soorten groente en fruit, meldt de krant op zijn website.

Biologisch slechter voor milieu
Ook zouden biologisch geteelde producten slechter voor het milieu zijn dan gangbare producten. Vanwege de minder efficiënte teelt heeft biologisch geteelde groente en fruit een grotere CO2-belasting dan die waarvoor bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Tomaten uit Spanje
Bij de rozenteelt in Kenia zou minder CO2-uitstoot zijn dan bij de teelt in Nederland. Tomaten zouden beter ingevoerd kunnen worden uit Spanje dan in Nederland in kassen te worden geteeld. De CO2-uitstoot als gevolg van transport is dan wl veel hoger, maar dat wordt meer dan gecompenseerd omdat er minder energie voor licht en verwarming nodig is, schrijft de Volkskrant.

Een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw erkent tegenover de Volkskrant dat sommige bevindingen controversieel zijn en de concurrentiepositie van Nederlandse tuinders zouden kunnen benadelen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Robben

  Zie ook de discussie over het zeer eenzijdige artikel in de Volkskrant op Foodlog:

  <>

 • no-profile-image

  jan bandiet

  Waarom zullen ze niet de volledige milieubelasting van de producten meenemen?
  Komt er dan een andere uitslag uit?? Die plotseling VOOR de nederlandse producten pleit?
  Deze cijfers zijn alleen op de CO2-uitstoot gebaseerd, dus hoe relevant zijn ze dan wat betreft de totale milieubelasting?

 • no-profile-image

  Alex

  vinden consumenten het zeker ook niet erg als ze met een slechte winter een keer geen groente kunnen eten?

 • no-profile-image

  Roelofo

  Onzin, waar blijft het water voor de Kenianen? Voedsel is nodig, ook groenten en fruit, wat stoot het verkeer niet uit, vraag ik mij dan af?
  Zijn de opbrengsten in de agrarische sector hoog genoeg dat men kan invensteren om te verduurzame? Worden hier de banken wijzer van of de consument? Men moet op een of andere manier die krant volschrijven, laat ze dit op een manier doen met realistische data en informatie.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De uitkomst van dergelijke onderzoeken hangt altijd af van het wel of niet meenemen van bepaalde parameters en het maken van inschattingen (en de bijbehorende inschattingsfouten). Zo'n onderzoek moet je dan ook zien als een startpunt voor de discussie en niet als einduitslag. Wel opmerkelijk dat biologisch slechter uit de bus komt dan gangbaar.

 • no-profile-image

  Leo vd Valk

  Welk milieu hebben wij het hier over?? Naast CO2 hebben we ook nog de belasting van het milieu door bestrijdingsmiddelen e.d.! Toch?
  Ik geloof alleen maar de statistieken die zelf gemanipuleerd heb.

 • no-profile-image

  Gerard Boonekamp

  Ik ben er eens ingedoken. Wat blijkt:: Als een wkk de warmte levert hebben Nederlandse tomaten zelfs een 20% lagere CO2-afdruk dan Spaanse importtomaten! Lees hierover het bericht dat vandaag op onze site staat uitgebreider in G&FActueel van 5 oktober.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.