Glas

Nieuws 2 reacties

Goede organisatie afzet scoort tegen Spanje

Het marktaandeel voor de Spaanse tuinbouwsector op de Europese markt is nagenoeg gelijk gebleven.

Uit een onderzoek van landbouwbank Cajamar blijkt verder, volgens een bericht in LNV-aktualiteiten, dat de productie stagneert. Alleen de citrussector vertoont nog een lichte groei. Het rapport meldt dat verdergaande specialisering en vergroting van de productdiversiteit hoog noodzakelijk zijn om de positie te kunnen handhaven.

Versnippering
Zwakke punten van de Spaanse sector zijn de versnipperde afzetstructuur, met daardoor hoge productiekosten en een lage opbrengsten. Nederland en Marokko zijn de grootste concurrenten, waarbij het concurrentievoordeel van Nederland bestaat uit de gunstige ligging is en de goed georganiseerde afzet. Marokko de concurreert met name op prijs.
De eindconclusie is een aanbeveling aan de Spaanse sector voor schaalvergroting en investeren in productkwaliteit en productiemethoden (bijvoorbeeld verlenging van teeltseizoenen).

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ®ené

    Citaat "Goed georganiseerde afzet"? Volgens mij is onze afzet juist niet goed georganiseerd, maar ja een betere afzet is nu schijnbaar niet mogelijk een ider heeft te veel eigenbelang welke niet opzij gezet kan worden.

  • no-profile-image

    René - Valencia

    Datzelfde Cajamar heeft in haar proefstation een kas ontwikkeld die zonder verwarming per jaar 45 kg tomaten produceert. Is dat de kant die de telers in Spanje op moeten? Dat geluid hoor je wel vaker in Almeria de laatste tijd!

Of registreer je om te kunnen reageren.