Glas

Nieuws

Glasgroente handhaaft concurrentiepositie

Ondanks de dalende rendabiliteit, handhaaft de Nederlandse glasgroentesector haar positie in het internationale concurrentieveld redelijk.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het LEI-rapport ‘Concurrentiemonitor Glasgroente’ dat in augustus is verschenen. Het LEI onderzocht de concurrentiekracht van de Nederlandse glasgroentesector in opdracht van het ministerie van LNV.

De gemiddelde bedrijfsresultaten zijn, met name de laatste twee jaar, bedroevend te noemen. Dit geldt voor zowel tomaten-, paprika- als komkommerbedrijven.

Prijsbeweging
Maar het zijn niet alleen de inkomsten van Nederlandse glasgroentebedrijven die onder druk staan, ook de buitenlandse concurrentie heeft last van de neergaande prijsbeweging en de dalende vraag door de economische recessie.

Nederland heeft desondanks zijn concurrentiepositie in de top-15 van Europa bij paprika en tomaat redelijk kunnen vasthouden. Het volume-aandeel in tomaat is ongeveer 30 procent. Bij paprika won Nederland zelfs iets terrein ten opzichte van Spanje. Bij komkommer neemt het aandeel juist af, ten gunste van met name Spanje.

Meer uitkomsten in Groenten & Fruit Actueel, editie 38 (verschijnt 21 september)

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.