Glas

Nieuws 3 reactieslaatste update:2 sep 2010

EZ kiest voor goedkoper energiebeleid

“Als we voorop willen blijven lopen in de internationale concurrentie, moet onze energiepolitiek allereerst economisch houdbaar zijn. We moeten een goed evenwicht vinden tussen het nastreven van klimaatdoelen en concurrentiekracht.”

Dit betoogde minister Maria van de Hoeven van Economische Zaken tijdens een energiesymposium bij Clingendael.  De minister vindt dat het tijd is voor verandering. Doorgaan op de huidige weg zou betekenen dat er voor de komende tien jaar een subsidiebudget van 50 miljard euro nodig is. Van der Hoeven:  “Dat is in deze tijd financieel gewoon niet haalbaar.”

Om de Europese doelstelling in 2020 te halen moet er voor de korte termijn worden gekozen voor de goedkoopste oplossingen. Dat betekent volgens de minister een keuze maken voor wind en biomassa. In plaats van subsidies kunnen ook verplichtingen aan energiebedrijven worden opgelegd waar het gaat om het realiseren van duurzame energie. Voor de langere termijn kan de aandacht gericht worden op innovaties, waarbij gebruik zou kunnen worden gemaakt van de Noordzee als energiebron, wind op zee en bio-energie. Van de Hoeven meent ook dat gekeken moet worden naar kernenergie. Ze kan zich niet voorstellen dat de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen en de uitstoot van CO2 zou kunnen afnemen als er geen ruimte wordt gemaakt voor kernenergie.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur Herma EnthovenRedactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Zou dat aan mijn weblog liggen dat zonnepanelen van de baan zijn ;-)?

  Nou ja, kernenergie is dan wel weer een zeer slecht idee. Hoe duurzaam kan je dit noemen zolang er geen oplossing is voor het afval? Moet er weer een centrale ontploffen voor iedereen zich bedenkt hoe gevaarlijk dit is?

 • no-profile-image

  Bram AAB

  Bij EZ moet men eens goed rekenen wat wind energie en biomassa kost aan subsidie. Hier moet veel te veel SDE subsidie bij en dit zal de komende 15 jaar een enomre baksteen worden. Als men dit weet zal er snel naar aardwarmte, solar en mogelijk kernenergie gaan schakelen en dat ziet er positief uit voor de glastuinbouw

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Bram, windenergie is nagenoeg zonder subsidie rendabel en biomassa is vooral van belang voor CO2 reductie. Met verbeterde technieken moet dit ook zonder subsidie rendabel kunnen zijn binnen afzienbare tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.