Glas

Nieuws

Duijvestijn viert eerste boring in de aarde

Alhoewel tomatenkwekerij Duijvestijn in Pijnacker gisteren het startsein gaf voor de aardwarmteboring, draait de boortoren al op volle toeren sinds afgelopen weekend. De boor heeft al een diepte bereikt van zeshonderd meter.


Op het bedrijf aan de Overgauwseweg in Pijnacker werd gisteren het officiële moment gevierd van de start van de boring. De familie Duijvestijn had mensen uit de buurt, personeelsleden en een delegatie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, het Delfts Aardwarmte Porject (DAP) en anderen uitgenodigd om de ‘eerste boring’ mee te vieren.

'Groene tomaten'
Duijvestijn ziet de investering in aardwarmte als een eerste stap naar een duurzame periode voor het bedrijf. “We willen de warmtevoorziening in de toekomst zeker stellen en geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen”, aldus Ted Duijvestijn. De burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, Rik Buddenberg, prees tijdens zijn speech de lef die het bedrijf met deze stap toont en gaf aan dat economisch voordeel en milieuvoordeel hand in hand kunnen gaan. Hij zei ook: “Duijvestijn is volgens mij de eerste tomatenteler die streeft naar ‘groene tomaten’.”

Het tomatenbedrijf onthulde gisteren ook een nieuwe website: duurzametomaten.nl. Hierop kan iedereen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die het bedrijf maakt op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er onder andere een foto-album bijgehouden van de vorderingen van de boring en wordt het principe van aardwarmte toegelicht. Ook houdt Ad van Adrichem op de site van GFactueel een weblog bij over de ervaringen die het bedrijf opdoet met de boring.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.