Glas

Nieuws

Duijvestijn gaat eigen researchkas bouwen

In een eigen researchkas van één hectare groot wil tomatenkwekerij Duijvestijn in Pijnacker zelf nieuwe technieken uitproberen die een verbetering moeten geven in het duurzaam energiegebruik en in de klimaatbeheersing in de kas.

Het bedrijf wil volgend jaar één hectare semi-gesloten kas gaan bouwen. De kas komt achter het bedrijf aan de Overgauwseweg te liggen, nabij de provinciale weg N470. In de kas wil Duijvestijn verschillende energiezuinige technieken gaan uit proberen waardoor de tomaten op een nog duurzamere manier geproduceerd kunnen worden. In de researchkas willen de tomatentelers bijvoorbeeld testen of ze de overgebleven warmte die afkomstig is van de kas die met aardwarmte wordt verwarmd verder kan benutten. “Het zou mooi zijn als we het water dat met veertig graden terugkomt uit de kas verder kunnen gebruiken in de researchkas”, zegt bedrijfsleider Ad van Adrichem.

Onderzoek centraliseren
Door de eigen researchkas kan Duijvestijn meteen in de praktijk zien hoe er met deze nieuwe technieken geteeld moet worden en hoe rassen zich erbij gedragen. “In het researchcentrum komen waarschijnlijk drie afdelingen van drieduizend vierkante meter”, aldus Van Adrichem. Met de bouw van de kas kan Duijvestijn ook al het onderzoek dat ze nu in de huidige kas doet centraliseren waardoor de normale bedrijfsvoering niet wordt verstoord door de verschillende onderzoeken.

Verduurzaming elektriciteitsproductie
Duijvestijn start volgende week ook een studie naar de verduurzaming van de elektriciteitsproductie; dus zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Studenten van de Hogeschool InHolland kijken tijdens deze studie onder andere naar de mogelijkheden van zonne- en windenergie.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.