Glas

Nieuws

Zetting in tomaat herstelt moeizaam

De groei is goed teruggekomen met meer stengeldiameter, meer bladlengte, meer scheutgroei, … maar een sterke troszetting in de kop laat voorlopig nog op zich wachten. De vegetativiteit komt dus wel terug, maar is nog niet in balans met de generativiteit.

De bovenste trossen zijn zwakker gezet en het lijkt erop dat de plant wat ‘gekraakt’ uit de hitte van juli is gekomen en zich voorlopig moeilijk herstelt. Voor een goed herstel en een sterk generatief gewas hebben we eigenlijk veel licht en niet al te warm weer nodig, maar de eerstvolgende dagen wordt alleen donker weer voorspeld, gelukkig niet met hoge temperaturen, want dat zou pas moeilijk zijn!

Productie 'gewoontjes'
De productie bleef eerder ‘gewoontjes’ deze week in de losse tomaten, met een 2 kg /m² en iets daarboven in de trostomaten. De koelere nachten spelen zeker een rol in het minder lossen van de plant. De tros die we nu oogsten is er nochtans één van goede zetting en heeft dus een uitstekende kwaliteit. Dat blijft nog zo tot en met de volgende tros, maar dan komen de minder gezette trossen er aan en verwachten we dus zeker geen hoge producties. Eind september verwachten we zelfs een serieuze dip in de aanvoer, want de moeizamere zettingen van de voorbije weken zijn een internationaal gegeven. Benieuwd welke invloed dit zal hebben op de prijsvorming!

Veranderende verhouding tomatensegment
Het ziet er naar uit dat er algemeen weer iets vroeger gekopt zal worden dan vorig jaar, omdat er een vervroeging van de plantdatum in zit. Een andere tendens die zich aankondigt is de verschuiving naar meer ‘tros grof’ ten nadele van onder andere cocktail en kerstomaten. Met de belabberde prijsvorming dit jaar van het segment ‘cocktail’ is dit nauwelijks een verrassing. Ook in de belichte teelt zal ‘tros grof’ meer areaal opeisen volgend seizoen.

Bleke gewassen
De neiging tot bleke planten blijft aanwezig.  Het begint meestal met wat meer groeibont, vooral op de zwakkere planten. Ook draaiplanten aan pad en gevel die een te hoge plantbelasting aangemaakt hebben en daarna de donkere rij weer in gaan, zijn gevoelig voor bleke koppen.
De koppen gelijk hangen in hoogte en afstand is belangrijk om achterblijvende planten weer bij te trekken, zodat ze allemaal evenveel licht opvangen en evenveel verdampen.
Let verder op met slecht uitdrainerende matten, want een zwak wortelgestel als gevolg van een te nat substraat, heeft het sowieso moeilijk om mineralen op te trekken.
Pas ook op dat de aanvoer-ec voldoende hoog is en dat er genoeg sporenelementen mee gegeven worden.

Een ander punt van aandacht is de pH, want bij een hoge pH worden zowel ijzer als mangaan vastgelegd in het substraat en komt de beschikbaarheid voor de plant in het gedrang.  Beide sporenelementen zijn essentieel voor de aanmaak van chlorofyl (= bladgroenkorrels)!

Bron: Groenten & Fruit  – Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in augustus

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.