Glas

Nieuws

Veel minder paprika in Almería

Almería is het nieuwe teeltseizoen van start gegaan met aanzienlijk minder paprika dan vorig jaar. Door slechte resultaten in voorgaande jaren hebben veel telers zich gedwongen gezien om over te stappen naar een ander gewas.

In de afgelopen weken is het planten van de nieuwe paprikateelten vrijwel voltooid. Een belangrijke afname van het areaal is onder andere gesignaleerd door de boerenbonden ASAJA en COAG, doch zij hebben nog géén cijfers genoemd. Volgens twee van de grootste plantenkwekers in Almería kan deze afname maar liefst zo’n 15% bedragen. Als dit klopt, is er dit jaar ongeveer duizend hectare minder geplant dan vorig jaar. Bovendien is, volgens de plantenkwekers, de gemiddelde plantdatum ongeveer twee weken naar achter geschoven. Dit wordt bevestigd door de toeleveranciers voor biologische bestrijding, die precies weten wanneer de eerste beestjes moeten worden ingezet.

Overlap met Nederland
De veranderingen in de paprika zijn het directe gevolg van het uitermate slechte najaar in 2009. Door een bijzonder warme herfst werd de oogst sterk vervroegd, waardoor een overschot ontstond, evenals een sterke overlap met de laatste oogstweken in Nederland. Toen in januari de prijzen stegen waren heel veel gewassen al ruimschoots over het hoogtepunt en hadden de meesten geen kilo’s meer om daarvan te profiteren. Door de aanhoudende regen werd vervolgens ook de kwaliteit ernstig aangetast. Diegenen die vorig jaar een late teelt hadden ingezet, en vooral de tuinders met de betere kassen, hebben wel goed kunnen verdienen.

Komkommers en courgette
Door economische moeilijkheden zijn veel tuinders dus gedwongen om gewassen uit te kiezen die niet te veel aanloopkosten met zich meebrengen en een snelle oogst opleveren. Aangezien de prijzen van komkommers het afgelopen najaar dramatisch laag waren valt voor velen de keuze op courgette. Daar dit een product is met een veel beperktere markt, valt een funeste prijsontwikkeling hiervan te vrezen.

Tomaat
Op dit moment, gedurende de hele maand augustus, is het planten van tomaat in volle gang. Wat betreft tomaat worden géén belangrijke veranderingen verwacht.


Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Jan van der Blom, correspondent in Almería

Jan van der Blom, correspondent in Almería

Of registreer je om te kunnen reageren.