Glas

Nieuws

UPDATE: Afname noodkrediet Westland

De gemeente Westland heeft de eerste zes maanden van het jaar fors minder aanvragen voor noodkrediet ontvangen dan vorig jaar.

Vroegen in 2009 nog 28 telers om een lening in het kader van de regeling Besluit Bijstand zelfstandigen (BBZ), nu nog maar 7. In 2009 verstrekte de gemeente Westland in totaal 3,8 miljoen euro aan de tuinbouw. Uiteindelijk kwamen er in 2009 dat jaar totaal 63 aanvragen binnen, maar slechts 23 daarvan zijn er goedgekeurd. “De lening wordt namelijk alleen verstrekt aan bedrijven die perspectief hebben. De bedrijven moeten de lening ook nog terug kunnen betalen. De BBZ-regeling is dus tijdelijk een steuntje in de rug”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het noodkrediet ging in 2009 naar 19 siertelers en 4 groentetelers. In 2009 kreeg de detailhandel in totaal 6 ton.


Zelfde beeld tweede helft jaar
Dit jaar is tot en met juni 590.000 euro verstrekt. Dat was aan een groenteteler en vier siertelers, aldus een woordvoerder van de gemeente. Vorig jaar was halverwege het jaar al bijna 2,4 miljoen euro aan krediet vertrekt. De gemeente verwacht dat de tweede helft van het jaar een zelfde beeld zal geven. De BBZ kent een looptijd van maximaal 10 jaar met een marktconforme rente. De gemeente krijgt de fondsen deels terug van het Rijk.

Westland-agenda
De gemeente committeert zich verder aan de glastuinbouw door invulling te geven aan de vorig jaar gelanceerde Westland-agenda. In de Westland-agenda belooft de gemeente 5 miljoen euro voor versterking van het bedrijfsleven in de gemeente. Tot de belangrijkste uitgaven behoren het versterken en uitbouwen van de Greenport Campus en een aardwarmteboring eind 2010.

Update: 09.03 - Informatie en reactie van gemeente Westland toegevoegd.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.