Glas

Nieuws

Trosontwikkeling tomaat herstelt zich

De trosontwikkeling zal zich nu langzamerhand herstellen, want in veel tomatengewassen zijn het vooral de laatste en voorlaatste gezette tros die haperingen vertonen in zetting door de hitte.

Heel eigenaardig is dat het vooral de kleinere tomatentypes zijn die geraakt zijn door de hitte van de afgelopen periode. Zo zien we vaker een hapering in trossen van kers- en cocktailtomaten dan bijvoorbeeld in ‘tros midden’ of in ‘losse tomaat’. Zelfs de grofste vleestomaatrassen (o.a. Growdena, Bigdena, DRS 7749) hebben de hitte redelijk doorstaan. Alleen op een zwakkere plant is soms een hele niet gezette tros te bespeuren. Vooral plantevenwicht blijkt de sleutel te zijn tot een betere trosontwikkeling. Alle gewassen die goed ontlast waren bij het begin van de hitte, hebben die moeilijke periode beter doorstaan.

Uitgesteld werk inhalen
De toegenomen groeizaamheid van het gewas valt samen met een serieuze terugval in productie.  In veel kassen is niet meer dan 1.5 à 2 kg /m² geoogst de voorbije week en we denken dat dit volgende week niet veel meer zal zijn.  De afgenomen buitentemperatuur overdag en ’s nachts zorgen er immers voor dat de plant zijn vruchten wat langer vasthoudt.
Profiteer van deze productieluwte om een eventueel opgelopen achterstand qua gewasonderhoud weer in te halen. Werk alles goed bij, leg de stengels in de beugels, snijd stompjes bij die zijn blijven staan, haal dode planten weg en doe een nacontrole op Botrytisplekken op de stam.

Druppelaars
Het is misschien ook het moment om druppelaars nog eens te controleren op een gelijkmatige afgifte, want af en toe kom je donkerder planten tegen die duidelijk een watertekort vertonen ten opzichte van de buurplanten. Spoel de leidingen nog eens met (veel lucht)druk door. Kijk filters, spoelen, membranen aan de kranen na indien de afgifte ongelijk geworden is. Een gelijkmatige druppelafgifte blijkt vaker een probleem te zijn op bedrijven die met 2 kranen tegelijk druppelen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteurs: Gerrit Hendrickx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer details over de teeltsturing in augustus

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.